11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 04., hétfő
Kázmér

Tanácsok, hogy te se vidd túlzásba a közösségi oldalakon gyermekeid mutogatását

2020. november 01.
18.6641
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A közösségi oldalak kapcsán sokan nem is tudják, hogy mekkora veszélyeket rejtegetnek, különösen gyermekeink kapcsán. Rengetegen ész nélkül posztolják a képeket babáikról és kisebb gyermekeikről, melyeket gyakorlatilag bárki láthat, de ami ennél is nagyobb baj, hogy felhasználhat illetéktelen dolgokra, ezáltal eljuthatnak ezek a képek pedofil oldalakra, visszaélhetnek vele idegenek, és még azelőtt veszélybe sodorhatjuk gyermekünket, hogy önálló gondolatai lennének. Ha te sem akarsz bajt ebből, az alábbi tanácsokat mindenképpen tartsd szem előtt.Tanácsok, hogy te se vidd túlzásba a közösségi oldalakon gyermekeid mutogatását - 2. kép

Kétszer gondoljuk át, mielőtt kiteszünk valamit

Nagyon sok szülő használja úgy a Facebookot és az egyéb közösségi oldalakat, hogy gyakorlatilag impulzusposztolást végez, azaz amit lefotóz, és hirtelen aranyosnak vagy édesnek találja, azt azonnal posztolja is ki. Ez veszélyes még akkor is, ha eltűnő posztról van szó! Mielőtt tehát bármit feltennénk, amin gyermekeink rajta vannak, mindig gondoljuk meg kétszer, hiszen azt látják majd a munkatársaink, a főnökeink, a közeli és a távoli ismerősök egyaránt, de eljuthat totálisan vadidegen emberekhez is.

Emiatt jöjjön egy jó tanács is gyorsan: ha profilunkra teszünk ki képet a gyermekünkről, akkor gondoskodjunk róla, hogy az a profil mindig teljesen privát legyen, vagyis csak az ismerősök láthassuk az ott megosztott tartalmakat. Ezzel elkerülhetjük, hogy a gyermekünkön pedofilok élvezkedjenek, vagy olyan emberek lássanak bensőséges családi pillanatokat, akiknek semmi közül sincs hozzá.

Gondoljunk bele, gyermekünk egyszer felnő majd

Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, nem kizárt, hogy a már eddig feltöltött fotók 99 százalékát azonnal letöröljük majd a közösségi oldalakról. Miért? Mert lehet, hogy most még cuki dolog egy meztelenkedős fotó a gyerekről, egy olyan kép, ahol fiú létére kislány ruhában van, de később, amikor nagyobb lesz, és a barátai elérik ezeket a fényképeket, akkor már nagyon nem lesz, sőt éppen ellenkezőleg: halálra fogják cikizni emiatt őt. Elképesztően sok kellemetlenséget okozhatunk egy gyermeknek az ilyesmivel.

Tanácsok, hogy te se vidd túlzásba a közösségi oldalakon gyermekeid mutogatását - 3. kép

Bűnözők célpontjává válhatunk

Nemcsak a gyermekeinkről készült fotókkal, hanem úgy általában bármilyen túlzásba vitt közösségi oldalas jelenlétünkkel bűnözők célpontjaivá válhatunk, de ha utódainknak nem akarunk ártani, akkor főleg ne vigyük túlzásba a posztolgatást, mert egy profi bűnöző bizony ezek alapján rengeteg dologra képes lesz következtetni. Melyik óvodába vagy iskolába jár a gyermek, hol lakunk, hová járunk, mikor nem vagyunk otthon és így tovább. Felejtsük el, hogy a gyermekrablós krimik csak az amerikai filmekben létezhetnek, sajnos ez sok esetben a valóság.

Ha elég nagy, kérjük ki a véleményét

Ha gyermekünk elég nagy már hozzá, tehát kezd önálló véleménnyel rendelkezni, akkor érdemes lehet a fényképek posztolása előtt kikérnünk mindig a véleményét az adott képről. A picik már óvodás korban el tudják dönteni sokszor, hogy mit szeretnének viszont látni magukról, és bár ők nem tudják még felfogni a helyzet súlyát akkor, de érdemes hallgatnunk rájuk is. Sokszor meglepődhetünk majd!
2 hozzászólás

becky

3 éve, 7 hónapja és 11 napja

Nagyon meggondoltnak és tudatosnak kell lenni. Manapság nem szabad semmit feltölteni a netre.

válasz erre

blondi

3 éve, 7 hónapja és 13 napja

Nem is értem azokat, akik annyi fotót raknak ki a gyerekükről.

válasz erre