Mai receptünk ismét egy sütőtökös finomság, amihez kell némi idő, hogy elkészüljön. A focaccia egy nagyon ízletes kenyérféle, amit szinte bármilyen zöldséggel vagy fűszerrel lehet még tovább díszíteni, ízesíteni.
Hozzávalók:
500 g kenyérliszt
10 g por élesztő
250 g sütőtökpüré
5 dl olívaolaj
1 evőkanál só
2 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj a tetejére
1 evőkanál víz
friss rozmaring
durva szemű só
Elkészítés:
Először készítünk egy öreg tésztát. Az élesztőt keverjük el 100 g liszttel és 1 dl vízzel, majd fedjük le és szobahőmérsékleten egy éjszakát hagyjuk kelni. Másnap adjuk hozzá a maradék lisztet, sót, olajat, a tökpürét és a vizet. Lehet több víz kell hozzá, a lényeg, hogy nagyon lágy tésztát kapjunk, csak fakanállal keverjük össze. Ezt követően pihentessük fél órát.
Olajos kézzel a tésztát kicsit hajtogatjuk, megfordítjuk és újabb 30 percet pihentetjük, majd megismételjük még egyszer ezt a folyamatot. Ezt követően viszont már hagyjuk 1-1,5 órát pihenni, hogy a duplájára keljen. Ha duplájára kelt, akkor egy olajjal kikent vékony tepsibe tesszük a tésztát és az ujjbegyeinkkel ellapogatjuk, kisebb lyukakat csinálunk bele.
Megszórjuk durva szemű sóval, rozmaringgal, valamint az olaj és a víz keverékét rácsurgatjuk. Ízlés szerint itt még lehet rá pakolni olívabogyót vagy más fűszereket. Végül előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.