Mai receptünk egy nagyon ízletes krémleves, amihez sok-sok fokhagymára lesz szükségünk. A levest könnyű elkészíteni, bár kell némi időt szánni rá, hogy a konfitált fokhagyma elkészüljön a sütőben.
Hozzávalók:
15 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 teáskanál kakukkfű
2 dl olívaolaj
3 evőkanál finomliszt
só, bors ízlés szerint
8 dl zöldség alaplé
1,5 dl habtejszín
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk, majd egy hőálló edénybe tesszük. Mellé dobjuk a hagymát, megszórjuk sóval és kakukkfűvel, majd az egészet felöntjük az olajjal. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt krémes állagúra sütjük a fokhagymát. Ezt követően a fokhagymát tegyük egy edénybe ls adjunk hozzá kevés olajat.
Mehet bele a liszt, amit kicsit pirítunk a fokhagymával, majd ezután felöntjük az alaplével. Ízlés szerint megszórjuk sóval és borssal. Néhány percig főzzük, majd összeturmixoljuk a levest. Közben hozzáadjuk a tejszínt, majd néhány percre még visszatesszük a tűzhelyre, ezután lehet is tálalni.