Hozzávalók:
250 g makaróni tészta
1 csokor újhagyma
200 g reszelt sajt
150 g vaj
150 g liszt
1 liter tej
2 dl tejszín
2 db babérlevél
1 evőkanál kakukkfű
1 kevés reszelt szerecsendió
1 csipet só, bors
Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, közben elkészítjük a mártást. Ehhez a sajtot lereszeljük, az újhagyma fehér részét vékonyan felkarikázzuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a hagymát. Néhány percig kevergetjük. Habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet és a tejszínt.
Ha csomómentesre kevertük az alapot, akkor beletesszük a fűszereket és 8-10 perc alatt sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és a sajt háromnegyedét belekeverjük a mártásba. A tésztát leszűrjük egy tűzálló tálba rakjuk és ráöntjük a sajtmártást. Jól összekeverjük, hogy mindenhová jusson, végül a maradék sajtot rászórjuk.
220 fokos, előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.