11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Strandolás a járványhelyzetben, azaz milyen óvintézkedéseket tegyünk?

2020. május 06.
21.4171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár komplett paródia, ami jelenleg a járványhelyzet kapcsán a mai Magyarországon folyik, de azért így is feketén-fehéren tényként kezelendő, hogy míg az 500 fő alatti rendezvények betiltásra kerültek, addig a strandok és fürdők kinyílhatnak, ahol sokkal intimebb kapcsolatban gyűlhet össze melegebb napokon több száz ember. Sokan tanácstalanok, hogy ebben a helyzetben vajon mi lesz az etikett a strandon, milyen óvintézkedéseket kell megtenni ahhoz, hogy ne fertőződjenek meg. Ha érdekel minket a téma, ehhez nyújtunk most pár hasznos tanácsot!


A legjobb, ha nem is megyünk

Az egyik legjobb óvintézkedés az előttünk álló nyári strandszezon kapcsán az, ha az eddigi mintához igazodva inkább otthon maradunk, és nem is megyünk fürdőbe. Oké, ez talán drasztikus lépés, és elég nyilvánvaló, hogy a strandok nem igazán örülnek az ilyen tanácsoknak, de az idén tényleg jobb lehet, ha otthon maradunk. Amennyiben kertes házban lakunk, akkor a fürdőzést számtalan egyéb módon megoldhatjuk, de például egy családi délután árából már vehetünk egy szuper különleges medencét a gyerekeknek, akik legalább jól szórakozhatnak addig is. Mi meg csak kihúzzuk valahogy... Persze egy nagyobb medencét is vehetünk saját magunknak!

Strandolás a járványhelyzetben, azaz milyen óvintézkedéseket tegyünk? - 2. kép

A távolságtartás nagyon fontos

Ha mégis úgy döntünk, hogy kilátogatunk a strandra, akkor próbáljunk meg legalább alapvető higiéniai szabályokat betartani. Nyilvánvalóan ennek nem sok értelme van abban az esetben, ha bemerészkedünk a vízbe, hiszen ilyenkor a vírus gyakorlatilag azonnal bekerül a szervezetünkbe, de amennyiben csak napozni vagy kísérőként érkezünk a fürdőbe, próbáljunk meg távolságot tartani a többi embertől, ha elmegyünk WC-re, vegyünk gumikesztyűt és maszkot, ha sorban állunk, tartsuk tiszteletben a másik privát szféráját és így tovább.

Maszkban úszni persze nem lehet

Hogy milyen védőfelszerelést használjunk a strandon? A kérdés nagyon jó, de válasz éppen az imént említettek miatt nincs. Pontosabban inkább jó válasz nincs, hiszen maszkban úszni nem lehet, de ami ennél is lényegesebb, hogy teljesen felesleges is lenne ilyenkor maszkot húzni, hiszen a víz ahogy érintkezik a nyálkahártyával, azonnal minden benne található kórokozó eljut a szervezetünkbe. Ha tehát csak egyetlen koronavírussal fertőzött ember is fürdött ott, akkor jó eséllyel mi is elkapjuk, éppen ezért visszautalnánk az első pontban kiemelt, enyhén drasztikusnak tűnő tanácsra: maradjunk otthon.

Strandolás a járványhelyzetben, azaz milyen óvintézkedéseket tegyünk? - 3. kép

Vigyünk mindent otthonról

Amennyiben mégsem fogadjuk meg ezt a tanácsot, sokat tehetünk még azzal is az egészségünk megőrzéséért, ha mindent otthonról viszünk magunkkal a strandra, így az ételt és az italt egyaránt. Nyilván ez azért elég korlátozott és nonszensz dolog, hiszen a kánikulában senki sem fog napon aszalt banánt enni és 50 fokos sört inni, hogy az olvadt fagyiról ne is beszéljünk, de cikkünk témája kapcsán fontos kiemelni ezt a védekezési módot is, ami ismét bizonyítja, hogy idén talán jobb lesz, ha nem megyünk sehová. Legalábbis strandra nem!
1 hozzászólás

Edit90

4 éve, 1 hónapja és 24 napja

Távolságot érdemes tartani aztán ennyi. Bár elég nehéz lesz a szabad strandokon betartatni a távolságot.

válasz erre