27 °C
erős felhőzet
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Stollen, avagy a drezdai kalács

2018. december 04.
8.7291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A Stollen egy ismert német karácsonyi s egyben péksütemény. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez, valamint kalácsfélékhez lehet hasonlítani. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat, ha valami különlegeset szeretnénk.


Hozzávalók:
30 g élesztő
2 dl tej
180 g vaj
50 g kristálycukor
8 db tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
1/2 teáskanál só
600 g liszt
100 g mazsola
100 g mandula
100 g kandírozott narancshéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
porcukor

Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, majd adjunk hozzá egy kevés lisztet és cukrot, keverjük simára és meleg helyen futtassuk fel. Közben a vajat keverjük habosra a maradék cukorral és a tojássárgákkal. Ezután mehet bele a felfuttatott élesztő, a liszt, a só és a vaníliás cukor. Alaposan összedolgozzuk az egészet, majd beleforgatjuk az apróra vágott narancshéjat, mandulát, az előtte beáztatott mazsolát és a fűszereket.

Letakarva legalább egy órán át kelesztjük. Ezt követően megformázzuk a tésztát és hosszúkás cipót készítünk belőle. Ismét hagyjuk kelni, végül előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Sütést követően megkenjük a stollent vajjal, majd alaposan megszórjuk porcukorral.
1 hozzászólás

krisztike

6 éve, 1 hónapja és 11 napja

Érdekes süti. Jó cukros.

válasz erre