18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Sóskaleves

2024. április 06.
73.9761
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ha a klasszikus magyar ízeket kedveljük, akkor érdemes beszerezni a Sparhelt - 64 tradicionális recept a magyar konyhából című receptkönyvet beszerezni, melyben olyan finomságokat találunk majd, mint például az alábbi sóskaleves, amit nagymamáink is előszeretettel készítettek.


Hozzávalók:
500 g sóska
2 evőkanál vaj
2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint 1,2 l szárnyas vagy zöldségalaplé

A habaráshoz:
1 kis doboz (kb. 180 g) tejföl
2 evőkanál liszt
100 ml tejszín

A levesbetéthez:
4 tojás
1 teáskanál só

Elkészítés:
A sóska szárát letépkedjük, megmossuk és késsel átvágjuk. A vajat lábasban felolvasztjuk, a sóskát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és alaposan megfonnyasztjuk. Ha kezd pépes lenni, az alaplével felöntjük, és felforraljuk. A habarást elkészítjük: a tejfölt és a lisztet keverőtálban habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd a tejszínnel felöntjük, és ezzel is simára keverjük. Két merőkanál forró levest a habaráshoz szedünk, elkeverjük, majd állandó kevergetés mellett a leveshez csorgatjuk. Forrás után a tűzhelyet alacsonyabb lángra vesszük, és a levest lassú forrással még 10 percet főzzük. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, még ízesítsük.

Betétnek keménytojást főzünk hozzá. A tojásokat sós vízben forrástól számítva 10 percig főzzük. A főtt tojásnál kerüljük a nagyon frisset, mert előfordulhat, hogy a héját nem tudjuk szépen levenni. A sóskalevest a tojásokkal tálaljuk.


Ételfotó: ImageBar, BOOOK
1 hozzászólás

Lolaa

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Sóska sose volt a kedvencem.

válasz erre