Ha a klasszikus magyar ízeket kedveljük, akkor érdemes beszerezni a Sparhelt - 64 tradicionális recept a magyar konyhából című receptkönyvet beszerezni, melyben olyan finomságokat találunk majd, mint például az alábbi sóskaleves, amit nagymamáink is előszeretettel készítettek.
Hozzávalók:
500 g sóska
2 evőkanál vaj
2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint 1,2 l szárnyas vagy zöldségalaplé
A habaráshoz:
1 kis doboz (kb. 180 g) tejföl
2 evőkanál liszt
100 ml tejszín
A levesbetéthez:
4 tojás
1 teáskanál só
Elkészítés:
A sóska szárát letépkedjük, megmossuk és késsel átvágjuk. A vajat lábasban felolvasztjuk, a sóskát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és alaposan megfonnyasztjuk. Ha kezd pépes lenni, az alaplével felöntjük, és felforraljuk. A habarást elkészítjük: a tejfölt és a lisztet keverőtálban habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd a tejszínnel felöntjük, és ezzel is simára keverjük. Két merőkanál forró levest a habaráshoz szedünk, elkeverjük, majd állandó kevergetés mellett a leveshez csorgatjuk. Forrás után a tűzhelyet alacsonyabb lángra vesszük, és a levest lassú forrással még 10 percet főzzük. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, még ízesítsük.
Betétnek keménytojást főzünk hozzá. A tojásokat sós vízben forrástól számítva 10 percig főzzük. A főtt tojásnál kerüljük a nagyon frisset, mert előfordulhat, hogy a héját nem tudjuk szépen levenni. A sóskalevest a tojásokkal tálaljuk.
Ételfotó: ImageBar, BOOOK