Hozzávaló:
700 g sonka
2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1,5 l alaplé
2 babérlevél
2 szál kakukkfű
1 kg burgonya
1/2 teáskanál bors
120 ml tejszín
só
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, míg a répát karikákra. Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel az olajat és pároljuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, és pár percig pirítsuk. Tegyük bele egyben a sonkát és öntsük fel az alaplével. Szórjuk bele a fűszereket, de a sóval óvatosan, mivel a sonka is ereszt sót.
Fedjük le és alacsony lángon 45 percig főzzük. Ha már szépen megfőtt a sonka, szórjuk bele a kockára vágott burgonyát és főzzük meg. Ha puha a krumpli, vegyük ki a sonkát és egy botmixer segítségével kissé pürésítsük a levest, de legyenek benne krumplidarabok. A húst vágjuk kockákra és tegyük a levesbe.
Végül a tejszínnel együtt újra felforraljuk és ha még kell, akkor fűszerezzünk.