Hozzávalók:
450 g brokkoli
1 evőkanál olívaolaj
1 db felaprított vöröshagyma
1 db felaprított zellerszár
2 evőkanál liszt
4 dl csirkealaplé
4 dl félzsíros sűrített tej
350 g reszelt ementáli sajt
pici szerecsendió
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg és szedjük rózsáira. A brokkoli szárát vágjuk kisebb darabokra és dobjuk enyhén sós, lobogó tűzbe pár percre. Leszűrjük és félretesszük. Egy közepes méretű lábasban, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát, valamint a zellert, és megfonnyasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, majd 1 percig pirítjuk. Ezt követően felengedjük az csirkealaplével és a tejjel, majd állandóan kevergetve felforraljuk és besűrítjük.
A brokkolirózsákat néhány percre dobjuk sütőbe, hogy picit megpiruljanak. A leveshez hozzáadjuk az előfőzött brokkolit, a sajtot és a szerecsendiót, majd ízlés szerint megborsozzuk. Lassú tűzön kevergetjük, amíg a sajt megolvad, és a leves átforrósodik, de nem forraljuk fel. Kicsit turmixoljuk össze, majd tálalás előtt szórjuk bele a megsütött brokkolirózsákat.