12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Saját gyógyszertár a cserépből? Lehetséges, méghozzá ezekkel a gyógynövényekkel

2023. április 30.
77.0831
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Amióta abban a kényelemben lehet részünk, hogy betegség, fájdalmak esetén csak elsétálunk a gyógyszertárba vagy az EESZT felhőből kiváltjuk a gyógyszereinket, kevésbé gondolunk rá, hogy a természet számos növényt adott nekünk, amelyek az enyhébb, kellemetlen tüneteket orvosolni tudják. Ráadásul ezekből többet mi magunk is nevelhetünk, akár csak egy virágcserépben. Mai cikkünkben olyan gyógynövényeket mutatunk, melyeket akár egy erkélyen is termeszthetünk.


A gyógynövények olyan természetes összetevőkből állnak, amelyeket az emberi test nem tud előállítani, felhasználni viszont igen, legyen szó a növekedésről vagy a sebek gyógyításáról. Az ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, illóolajok, csersavak, alkaloidok fontos alkotóelemek, amelyekre az embernek szüksége van. Sokan bele sem gondolnak, de egy növény ápolása, gondozása már önmagában jótékony hatású, hat a lelkiállapotra, az pedig a testre. Ha ennél is többet szeretnénk, tudatosan ültessünk, már most, tavasszal.

Ha kezdő kertészek vagyunk, mit ültessünk először?

A mindennapos betegségek otthoni gyógyításakor, a növénytermesztés során legyünk figyelmesek. Pontosan tudnunk kell, milyen növényt ültettünk, mire való, hogyan kell gondozni, majd feldolgozni. A magokat, palántát vegyük megbízható helyről, legyen egészséges, címkézzük, hogy véletlenül se keverjük össze mással. Az is lehet szempontunk, hogy ezek a fajták szépek legyenek, a balkon vagy a kert ékei, számos olyan gyógynövényt ismerünk, amelyek virágzatukkal, illatukkal, színükkel adnak szépséget az otthonunkba, miközben gyógyító erejükkel is támogathatnak minket. Gondoljunk a levendulára, amelynek kékes-lilás virága nem csak jó illatú, vagy használ a molyok ellen, de a rovarcsípést is enyhíti, ha bedörzsöljük vele a bőrt.

Saját gyógyszertár a cserépből? Lehetséges, méghozzá ezekkel a gyógynövényekkel - 2. kép

Mit használhatunk pattanásokra?

A kamaszok egyik leggyakoribb problémája a hormonális változásokkal megérkező pattanásos bőr. Ha a kertünkben van pitypang, vagy nevelünk borágóvirágot, sarkantyúkát és még vadárvácsákát is ültetünk - természetes tisztító arcvizet tudunk belőlük létrehozni. Egyébként pitypangot nagyon sok helyen tudunk szedni, de cserépben is nevelhetünk. Mindig arra figyeljünk, hogy a növény tiszta helyről származzon, ha máshol szedjük le.

A borágó jól érzi magát sarkantyúkával körbe véve, az árvácska jobban fejlődik levendula közelében, ráadásul folyamatosan fog virágozni, csak mindig szedjük le az elnyílt virágokat. Ha csak egy-egy cserépben gondozzuk őket, egész nyáron folyamatosan lesz gyógynövényünk. Tisztító arcvizet így készítsünk belőle, amellyel reggel és este mossuk át a problémás bőrt. Két-két teáskanál friss (vagy szárított) vadárvácska, sarkantyú virág, borágólevél és -virág, valamint a pitypang levele, de akár a levendula virága is a főzetbe kerülhet. Másfél liter forrásban lévő vízzel kell őket leönteni egy teáskannában, majd hagyni kihűlni. Ezután szűrjük le, és töltsük üvegbe a vizet.

Az a fránya szemölcs és tyúkszem!

Már a nagyanyáink is használták a vérehulló fecskefű áldásos hatását. Ha csak egy palántát veszünk belőle, a nyár végére egy nagyobb cserepet is be fog nőni a sárga virágzatú gyógynövény. Rendszeresen kell locsolni, nagy a vízigénye. A csoda a virág és a növény szárában lévő élénksárga tejnedvben található, ezt kell a szemölcsre vagy tyúkszemre kenni. Vágjuk össze a növény e részeit, és hagyjuk, hogy kifolyjon belőle a testnedv, ezt tegyük naponta háromszor a problémás felületre, három héten át. Egészséges bőrfelületet a növény nedve ne érjen.

Saját gyógyszertár a cserépből? Lehetséges, méghozzá ezekkel a gyógynövényekkel - 3. kép

Émelygés, hányás, rossz közérzet?

Ma már alig termesztenek kaprot, pedig nem csak a túrós lepény vagy a tökfőzelék fűszere, hanem gyógynövényhatása miatt is fontos. Cserépben kaprot fehérmályvával ültessünk, illetve egy másikban citromfűvel, borsmentával társítsuk. Ezek a gyógynövények együttesen lesznek gyomornyugtató hatásúak, segítik az emésztést, csökkentik a hányingert. Másfél literhez, amit majd megihatunk, szükség lesz két-két teáskanál citromfűre, borsmentára, kaporra és fehérmályvára.

Öntsük fel a növényeket forrásban lévő vízzel (másfél liternyi), majd egy egész éjszakára hagyjuk egy kancsóban, lefedve. Másnap ihatjuk egész nap, de hat csészénél többet ne fogyasszunk belőle. Ha kevés helyünk van, akkor mindenképp borsmentát ültessünk, ennek jótékony hatása lesz a legtöbb emésztési problémára, enyhíti a görcsöket, harcol a gyulladás ellen.
3 hozzászólás

kalifa

11 hónapja, 3 hete

meglepett smiley azta a sárga virágról eddig nem tudtam micsoda, de most végre tudom. Köszi! Tele van a rét vele.

válasz erre

moni1294

11 hónapja, 3 hete és 2 napja

De jó cikk! mosolygó smiley Köszönjök!

válasz erre

Móni

11 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nagyon durva, hogy ilyen gyógynövényeket lehet otthon termeszteni.

válasz erre