34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Retinol: csodaszer a bőrápolásban, mire jó és miért használjuk?

2020. október 03.
101.7541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az idő múlását, bár nem lehet megállítani, mégis vannak olyan kozmetikai összetevők, amik tű vagy egyéb drasztikus beavatkozás nélkül is képesek javítani a bőrképen és még a makacsabb ráncokat is finomítani tudják. A retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok összefoglaló neve alatt, számtalan aktív hatóanyagot értünk, amik megannyi független kutatás eredményeként bizonyítottan képesek visszaforgatni akár még az idő kerekét is. A továbbiakban a retinoidok egyik ágáról, a retinolról lesz szó.


Mi az a retinol?

A retinoidok sorrendbeli megkülönböztethetősége érdekében érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb adúász tulajdonképpen a tretinoin, ami másnéven a retinolsav. Ez egy olyan aktív molekula, amely képes megszabni az inaktív sejteknek, hogy hogyan aktivizálják a kollagénszintézist, hogy megkezdődhessen a bőrregenerálás, egyúttal a bőrfiatalítás is. A származékok sorrendjei így alakulnak: retinyl palmitate -> retinol -> retinaldehyde -> retinolsav. Ez a sorrend tulajdonképpen azt a folyamatot jelzi, hogy hányszoros átalakulásra van szüksége az adott hatóanyagnak a bőrben ahhoz, hogy elérje a retinolsav teljesítőképességét és ezáltal hatékonyan tudjon a bőrben kémiai folyamatokat elindítani. A retinolnak például két átalakulási fázisra van szüksége, hogy ugyanazt a hatást adhassa, mint a retinolsav. Ez azért is van így, mert a tiszta A-vitamin tulajdonképpen nem egy aktív molekula.

A retinol sejtszinten működik, serkenti a bőr saját kollagéntermelését, szabályozza a bőrsejtek osztódását, ami miatt remekül bevállhat a hiperpigmentáció vagy az akné elleni küzdelemben is. Mivel a bőr felső rétegének a megújulását gyorsítja, ezért a mély barázdákat, ráncokat is simábbá varázsolja. A faggyútermelést is szabályozza, ezáltal a mitesszerek száma is csökkeni tud rendszeres használat mellett.
Miért érdemes minél előbb beruházni egy retinol szérumra?

A retinol készítményeket, a hiedelemmel ellentétben nem tudja megszokni a bőr, így egyáltalán nem áll fenn az a veszély, hogy évek múltán, egy 1%-os erősségű retinol, már ne lenne ugyanolyan hatékony, mint az első néhány hónapos használat során. A retinol használata tulajdonképpen nincs korhoz kötve, azonban a prevenciós jellege miatt érdemes minél hamarabb beépíteni az esti arcápolási rutinunkba. Az A-vitamin származékot hozzá kell szoktatni a bőrhöz, de nemcsak a százalékos arányokat kell figyelembe venni, hanem a használatát is rendszeressé kell tenni és első körben heti 2-3 alkalomnál többször nem ajánlott a használata sem. A túl gyakori használat során bőrpír, viszketés is jelentkezhet, de olyannyira is érzékennyé válhat tőle a bőr, hogy még akár a víz is csípni tud. Ha ezt észlelnénk, hagyjunk fel azonnal a szérum használatával és álljunk át egy minimál rutinra.
Hogyan használjuk és építsük be a rutinunkba?

A retinol fényérzékenyít, így elsősorban esténként kell felkenni, hogy valóban kifejthesse a jótékony hatásait. Helyileg a rutinba, a szérumok sorába kell kerülnie, de ez függ attól is, hogy a hatóanyag mibe van oldva. Termékválasztásnál mindig keressük az olyan készítményeket, amelyeken fel van tüntetve a retinol százalékos aránya is. Kezdetben, bőrtípustól függően persze, érdemes egy alacsonyabb százalékkal indítani, így egy 0.5%-os retinol néhány hónapnyi kísérletezgetésre megfelelő lehet. Ezután, figyelve a bőr egyéni igényeit válthatunk erősebb termékre is. Terhesség és szoptatás esetén ellenjavalt a használata. A rendszeres felapplikálása során, reggelente ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű fényvédelemről sem!


3 hozzászólás

EszterSzabadkai

4 éve, 1 hónapja és 9 napja

Érdekes ez a retinol.

válasz erre

becky

4 éve, 1 hónapja és 10 napja

Érdekes ez a retinol, lehet kipróbálom hátha nekem is jó a bőrömre.

válasz erre

zsebibaba

4 éve, 1 hónapja és 10 napja

Ha jól tudom ez még a hajra is jó.

válasz erre