10 °C
borús égbolt
2024. március 02., szombat
Lujza

Pisa, a leghíresebb ferde torony városa

2021. július 11.
25.3781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A világ leghíresebb ferde tornya Pisában, Olaszországban található a tengerparttól nem messze, amit akár a nyaralás során is meg lehet látogatni. Mai cikkünkben bemutatjuk a Ferde tornyot, valamint adunk néhány hasznos tippet azoknak, akik idén nyáron szeretnének ellátogatni Pisába.


A tornyot 1173-1372 között építették, három fázisban 199 évig. A dőlésének az oka, hogy túl puha és nem elég vastag alapra, homokos-agyagos talajra építették. A második szint elkészítését követően majdnem egy évszázadig állt az építkezés, melynek köszönhetően az alap megsüllyedt és megerősödött.

Ennek ellenére az évszázadok alatt még tovább dőlt az épület, végül 1990-2001 között stabilizálták a tornyot és a dőlés szöge 5,5°-ról 3,99°-ra csökkent. A felújítást követően azt nyilatkozták, hogy az épület legalább 300 évig stabil marad.

Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli


Pisában nincs sok látnivaló a Ferde tornyon, a Dómon és a Baptisterium, avagy a keresztelőkápolnán kívül, melyek ráadásul egymás mellett találhatóak. Pisába érve szinte minden táblán jól olvasható merre találjuk a látnivalókat. Akik autóval érkeznek, azok könnyedén tudnak parkolni, hiszen a környéken rengeteg parkoló található, ahol néhány euró ellenében parkolhatunk.

Egy rövid sétát követően érkezünk a hatalmas épületegyütteshez, a Piazza dei Miracoli. A látvány elképesztő, egy napos kirándulást mindenképen megér. A Dóm, a kápolna és a torony is teljesen körbejárható, sőt az épületekbe külön jegy megvásárlása esetén be is lehet menni. Mivel az épületek hatalmasak, így a nagy térnek köszönhetően még sok turista esetén is könnyedén meg lehet nézni azokat.

A Dóm

A Dóm


A Pisai ferde torony is látogatható, megvásárolt jeggyel fel lehet menni a torony tetejére, de számítani kell szezonban a kicsit hosszabb sorban állásra. Rengeteg lehetőség van arra, hogy vicces fotókat készítsünk a toronyról, ez a program szinte kihagyhatatlan ha ott járunk.

A környék nagyon szép, rendezett, több kávézó, étterem és árusok is találhatóak, így a szuveníreket is be lehet hamar szerezni. A városban további látnivalók nem nagyon vannak, de ha nem túl nagy a hőség, akkor érdemes egy rövid sétát tenni. A legtöbb épület nem túl régi, ugyanis a második világháborúban szinte teljesen lebombázták Pisát, amit ezt követően újjá kellett építeni.

Pisai ferde torony

Pisai ferde torony


Rengeteg olcsó szállás található Pisában, és innen könnyedén megközelíthető a tengerpart, Toszkána és Firenze sincs messze akár autóval, akár vonattal megyünk. Ha Olaszországba tervezünk utat, akkor ne hagyjuk ki Pisát és a leghíresebb épületét, a ferde tornyot sem.
3 hozzászólás

Tekla

2 éve, 10 hónapja és 10 napja

Szép hely, és nagyon látványos is.

válasz erre

Móni

2 éve, 10 hónapja és 12 napja

Csodás képek, nagyon szívesen mennék én is!

válasz erre

bonita

2 éve, 10 hónapja és 12 napja

Nagyon szép hely, még nem voltam ott.

válasz erre