9 °C
erős felhőzet
2024. április 21., vasárnap
Konrád

Pestis miatti fogadalom? Ismerd meg a bécsi Károly-templomot!

2024. március 29.
61.2291
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Tudtad, hogy a szomszédban épült meg Európa legtekintélyesebb barokk temploma? Bár nagycsütörtökön a harangok Rómába mennek, az ünnepre itt is mindegyik meg fog kondulni. Mutatjuk, mit érdemes megnézni Károly fogadalmi templomán, mely számos építészeti megoldás rejt, titkos szimbólumokat.


Amikor 1712-ben pestis járvány tört ki Bécsben, az uralkodó: III. Károly (vagy VI. Károly, ha a császári címét nézzük) megfogadta: ha túléli, hálája jeléül templomot építtet. Tett egyebet is, a betegség idején nem menekült el a városból, mint elődei. Inkább olyan intézkedéseket foganatosított, amelyek ötödére csökkentették a halálos áldozatok számát: fertőtlenítettek, temetkeztek, karantént állítottak fel. A király példája a városi polgárokat is maradásra bírta, így a fertőző fekete halál nem indult neki Európának. A menekülő emberek nem hordták szét a betegséget. Az uralkodó pedig tartotta a szavát, egy évvel később pályázatot írt ki az építkezésre hálája jeléül, hiszen megmenekült.

Miért a városfalakon túlra?

Ekkor már áll Bécsben a Hofburg, a császári palota, a városfalakon belül viszont nincs akkora terület, ahová a tekintélyesnek szánt templom igazán elférhetne. Károly nagyravágyó. Riválisa, XIV. Lajos francia király építkezéseiről hallva minden eddiginél nagyobb templomot szeretne. A kiírt pályázatot Johann Bernhard Fischer von Erlach nyeri el, szakmai tanácsadója egy olasz építész, Martinelli. A király a városfalakon kívül jelöli ki az építmény helyét.

Pestis miatti fogadalom? Ismerd meg a bécsi Károly-templomot! - 2. kép

Intézkedése szimbolikus: nem kell már félni a töröktől, nem érheti baj a népet. Ez az üzenet párosul azzal az elképzeléssel, hogy a templom a Hofburg, azaz a császári palota irányába nézzen, így szakítanak az addigi hagyománnyal, ami a Jeruzsálem felé fordulást jelentette. A templomot a király névadó védőszentjének, Borromeo Károlynak ajánlja, őt egyébként is a pestisben szenvedők gyógyítójaként tisztelik. Nem véletlen, hogy számos dombormű témája a pestis. Károly PR tevékenysége igazán irigylésre méltó: megfelel az elvárásoknak, és a saját imázsát is tudja növelni.

Az építkezés évtizedekig tart

Az idősebb Fischer von Erlach (halála utána ugyanis a fia folytatja a munkálatokat) a történelmi építészet megteremtőjeként a legkülönfélébb elemeket egyesítette. A művészettörténészek néha rosszmájúan megjegyzik: innen is, onnan is lopott egy kicsit. Mi volt a forrása az eklektikussághoz? A középső homlokzat, amely a tornácra vezet, egy görög templomi karzatnak felel meg. A szomszédos két oszlop, amelyet Lorenzo Mattielli készített: a római Traianus-oszlopot idézi, jelenetei Szent Károly életet mesélik el. Az oszlopok mellett két toronypavilon nyúlik ki, amelyek a római barokk hatását mutatják (Bernini és Borromini utánzatok). És ez csak három elem kívülről, a bejárat felől.

Pestis miatti fogadalom? Ismerd meg a bécsi Károly-templomot! - 3. kép

Mi jelképezi a hatalmat?

A templom oszlopai mindenképp. Mindazonáltal az oszlopok motívuma önmagában is számos olyan elemmel rendelkezik, ami a templomot megbízó császárra utaló szimbólum. Miért? A művészetben az oszlopok mindig a helytállást szimbolizálják, az építményen pedig III. Károly személyes mottóját, Constantia et fortitudo ('állhatatosság és erő') jelentik. A templom két oszlopa felidézi a Salamon temploma előtti két oszlopot is. Károly tehát Salamon utódjaként tekint magára, a béke királyaként. Ugyanakkor bárkinek eszébe juthatnak Herkules oszlopai is.

Az ókorban a gibraltári szorosnál felépített oszlopok a világ végét jelentették. Károly pedig ezzel elődjére mutat vissza, V. Károlyra, akinek a birodalmában sosem ment le a Nap. Habsburg uralkodóként Károly globális uralmat álmodik magának, és az építészetben is kompenzálja a spanyol trón elvesztését. A terve sikerült, a Karlskirche az utódok számára is különleges épület, barokk példaként pedig reprezentatív helye az imának.

Pestis miatti fogadalom? Ismerd meg a bécsi Károly-templomot! - 4. kép


Fotó: Austria Advertising / Christian Kremser
1 hozzászólás

pilótakeksz

3 hete és 1 napja

Nagyon szép és érdekes története van a templomnak.

válasz erre