19 °C
tiszta égbolt
2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Párt keresel? Vágj Borbála-ágat!

2013. december 04.
2.6091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az emberiség történetében rengeteg olyan legenda és hagyomány merült feledésbe, amelyek gyakran évszázadokon, sőt évezredeken keresztül meghatározóak voltak bizonyos kultúrkörökben. Az Érdy-kódex által rögzített Borbála-ág kultusza is ilyen, a pogány hitvilág ugyanis nagy jelentőséget tulajdonított ennek a jelképnek.


Szent Bordála a legenda szerint Dioscuros, az egyik legnagyobb pogány úr lánya volt, aki annyira féltette egyetlen gyermekét a keresztény tanoktól, hogy megbecstelenítette és a halálba kergette őt, de a történet szerint azonban Isten megbüntette a gonosz apát a bűnös tettért.

Borbála a legenda alapján a jó halál, a bányászok, a várak és az erődök védőszentje lett, amit gyakran szoktak pálmaággal megörökíteni. Az ősi magyar pogányságban - főként a Felvidéken és Székelyföldön - azonban több templomban is úgy ábrázolják a szentet, mint akinek Krisztus egy virágkoszorút húz a fejére, mire sebei begyógyulnak.

A Borbála-nap - ami minden évben ma, azaz december 4-én van - legfontosabb népi hagyományaként tartjuk számon a Borbála-ág vágását, aminek lényege, hogy a lányok ilyenkor egy cseresznye- vagy egy orgonaágat törnek maguknak, majd vízbe helyezik azt. Ha az ág kizöldül, még a következő évben párt találnak maguknak, ha ki is virágzik, a házasság sincs már messze.
5 hozzászólás

moni1294

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Micsoda furi szokás!meglepett smiley

válasz erre

kega

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

Még nem hallottam erről.

válasz erre

Móni

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

Már vágom is!mosolygó smiley

válasz erre

zsebibaba

11 éve, 4 hónapja és 10 napja

Már megyek is vágni röhögő smiley ez nagyon érdekes, még soha nem hallottam róla

válasz erre

Hampster

11 éve, 4 hónapja és 11 napja

De érdekes szokás, sosem hallottam még róla!meglepett smiley

válasz erre