Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db száraz zsemle
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
3 evőkanál reszelt parmezán
bazsalikom levél
só, bors
3 dl passata
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
cukor
kevés víz
Elkészítés:
A padlizsánt vágjuk össze kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután nyomkodjuk ki a nedvességet a megfőtt padlizsánból. A száraz zsemlét tegyük egy aprítóba és alaposan törjük össze, ha ez nincs, akkor zsemlemorzsát is használhatunk. Ezután adjuk hozzá a padlizsánt, a sajtot, a tojást, a fokhagymát, a bazsalikomot és a sót, borsot. Alaposan összekeverjük. Egy tálba rakjuk és még ha szükséges, adunk hozzá zsemlemorzsát.
Ezután golyókat formázunk, amiket zsemlemorzsában megforgatunk és egy kicsit a hűtőbe tesszük őket, hogy könnyebb legyen kisütni. Kevés olajban süssük őket ki. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez a hagymát vágjuk finomra és pároljuk meg az olajon. Mehet hozzá a paradicsom, só, bors, cukor és annyi víz, hogy ne legyen túl sűrű. Összeforraljuk és már lehet is tálalni benne a kisült golyókat.