26 °C
tiszta égbolt
2025. június 07., szombat
Róbert

Paradicsomos galette (francia pite)

2017. szeptember 08.
6.4321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Szinte minden nemzetnek van saját pitéje, ez alól a franciák sem kivételek, akik galette néven készítik édes és sós pitéiket. A tészta itt is omlós, ropogós a töltelék pedig szinte bármi lehet.
 


Hozzávalók:
150 g hideg vaj
130 g parmezán
225 g finomliszt
só, bors
2 db tojássárgája
3 db tojás
1 db citrom
80 g cheddar sajt
1 evőkanál petrezselyem
1 evőkanál aprított rukkola
2 teáskanál aprított kakukkfűlevél
250 g ricotta
250 g koktélparadicsom
8 szelet bacon
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát. Ehhez egy tálba morzsoljuk a hideg vajat, majd egy robotgép segítségével összekeverjük 50 g parmezánnal, a liszttel és egy-egy csipet sóval és borssal. Beledolgozzuk a tojássárgákat és lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd fóliába tesszük és hűtőbe rakjuk 2 órára.

Ezután a citrom héját lereszeljük és összekeverjük a zöldfűszerekkel, 2 db tojással, a ricottával és egy pici sóval. A többi lereszelt sajtot is szórjuk bele. A paradicsomokat vágjuk félbe. A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, majd a szélétől néhány centire oszlassuk el a sajtos keveréket, majd tegyük rá a bacont és a paradicsomokat. Végül a széleket hajtsuk rá a töltelékre és kenjük meg egy felvert tojással.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

8 éve, 4 hónapja és 27 napja

Nem egy átlagos almás pite az biztos.

válasz erre

Natasha

8 éve, 5 hónapja

Jól hangzik. Guszta.

válasz erre

Móni

8 éve, 5 hónapja

Szilvásat már ettem ilyet, az nagyon finom volt.

válasz erre