Egy friss kutatás most bebizonyította, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztásával - amelyek nagy mennyiségben a halban, a fehér húsokban és a gyümölcsökben, valamint zöldségekben találhatók - nem csak testünk épségét óvhatjuk meg, hanem szellemünket is. A kísérletek során a kutatók idős emberek két csoportját vizsgálták.
A kutatás eredményeként bebizonyították, hogy azok a hajlott korúak, akiknek a szervezetükben sok omega-3 zsírsav volt, lényegesen jobban tudtak teljesíteni a szellemi teszteken, mint azok, akiknek ebből a zsírsavból csak minimális mennyiség volt elraktározva.
A tesztek során bizonyítást nyert továbbá, hogy a nagyobb omega-3 zsírsavmennyiség esetén kisebb volt az agyzsugorodás mértéke is, ami fordított esetben az Alzheimer kór egyik előjele lett volna. A kutatásban valamivel több, mint 100, nyolcvan év feletti önkéntest vizsgáltak meg az orvosok, miközben kimutatták, hogy az omega-3 zsírsav mellett a C-, a B-, a D- és az E-vitaminok vannak a legnagyobb hatással a szervezetre, ám az összefüggések bizonyításának érdekében még további kutatásokra lesz szükség a jövőben.