19 °C
tiszta égbolt
2024. szeptember 20., péntek
Friderika

Olasz rozmaringos zsemle

2015. június 25.
2.6521
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ma megmutatjuk Nektek, hogyan készíthettek isteni olaszos, fűszeres zsemlét otthon, saját kézzel. Elkészítése nem bonyolult, de hosszadalmas, ezért érdemes hamar nekiállni ha másnap szeretnénk enni belőle.


Hozzávalók:
3 g friss élesztő
125 ml víz
250 g kenyérliszt BL80
250 g kenyérliszt BL80
8 g friss élesztő
125 ml víz (langyos)
1,5 teáskanál só
125 g főtt burgonya
2 szál rozmaring

Elkészítés:
Első lépésként készítsük el a kovászt. Ehhez a 3 g élesztőt feloldjuk 125 ml vízben, majd egy tálba szitáljuk a 250 g lisztet és keverjük bele az élesztőt. 3-5 percig dagasszuk kézzel. Egy lisztes asztalra tesszük és addig gyúrjuk, míg sima nem lesz a tészta. Olajos fóliába tesszük, két órát pihentetjük, majd a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap kivesszük a kovászt és egy órát pihenni hagyjuk. A másik adag élesztőt keverjük krémesre egy kis vízzel, majd keverjük bele a maradék vizet. A kovászt tegyük a dagasztógép edényébe, adjuk hozzá a lisztet, az elkevert élesztőt, és kb. 5 percig dagasztjuk.

Majd hozzáadjuk az áttört burgonyát, a sót és az apróra vágott rozmaring tüskéket, és további 5 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Végül átgyúrjuk és kisebb bucikat formálunk belőle.

A bucikat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 220 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
5 hozzászólás

blondi

10 éve, 14 napja

Tetszik a recept.

válasz erre

Sandy

10 éve, 14 napja

Nem biztos, hogy meg tudnám sütni, de egyszer megpróbálkozom vele. mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

10 éve, 14 napja

Huhuu rozmaringos zsemle tuti isteni. mosolygó smiley

válasz erre

becky

10 éve, 14 napja

nagyon jó mosolygó smiley bár nekem nehéz

válasz erre

Edit90

10 éve, 14 napja

Nem egyszerű, de biztos finom.

válasz erre