Hozzávalók:
2-3 evőkanál olívaolaj
300 g száraz fehérbab
200 g tagliatelle tészta
150 g szárított füstölt sonka
150 g hagyma
50 g parmezán sajt
1 db répa
1-2 csipet só, bors
1 szál zeller
Elkészítés:
Első lépésként még előző este áztassuk be a babot, hogy ne legyen túl kemény főzésnél. A sonkát pár percre dobjuk forró vízbe, így egy picit megpuhul. Egy nagyobb főzőedénybe tegyük bele a lecsepegtetett babot, a sonkát, az apróra vágott hagymát, a szeletelt répát és zellert, majd öntsük fel vízzel. Közben sóval és borssal ízesítsünk.
Addig főzzük, míg a bab meg nem puhul, majd a leves felét szedjük ki és turmixoljuk össze. Ettől lesz krémes. Tegyük vissza a turmixolt részt a levesbe, majd a sonkát vegyük ki és vágjuk kockára. Közben a tésztát dobjuk a levesbe és hagyjuk főni.
Végül tegyük vissza a sonkát is és tálalhatjuk is. Parmezán sajttal megszórva és egy kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.