20 °C
erős felhőzet
2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Október 14. a tojás világnapja! Íme néhány érdekesség erről a szuper élelmiszerről

2022. október 12.
90.6081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Bár már a tojásnak is az egekben az ára: 80-100 Ft darabja, mivel igen tápláló és változatosan felhasználható, a legjobb és legfinomabb ételeink ebből készülnek, ezért nem érdemes spórolni rajta. Nem véletlen, hogy a tojásnak is van világnapja, október 14-én. Kérdés azonban, hogy mennyire ismerjük ezt a fehérjedús élelmiszert. Például türkizkéket kóstoltál már?


Mennyi tojást eszünk?

Az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyar lakosság egy főre számítva átlagosan 240 tojást fogyasztott, ami 2014 óta folyamatos, kismértékű növekedést mutat. Pedig ebből az alapvető élelmiszerből sokkal többet kellene fogyasztanunk, hiszen nagyon tápláló étel.

Tele van vízzel

A tojás közel háromnegyede víz. A szárazanyag-tartalom kb. 96%-a szerves vegyület (fehérjék, zsírok, természetes festékek és elenyésző mennyiségű szénhidrát), a fennmaradó 4 százalékot az ásványi anyagok teszik ki. A tojásfehérjében benne van minden esszenciális aminosav, melyre az embernek a testszövetetek építéséhez szüksége van. Ebből a szempontból ettől már csak az anyatej jobb. Ráadásul természetesen van a sárgájában D-vitamin!

Október 14. a tojás világnapja! Íme néhány érdekesség erről a szuper élelmiszerről - 2. kép

Így kell megfelelően tárolni

A tompább végével fölfelé, száraz, hűvös helyen, 5-18 °C-on tartósan tárolható a tojás a legjobban. Bekeveredett a hűtőbe a főtt és a nyers tojás egymás mellé? Egy egyszerű trükkel megállapítható, hogy melyiket főzte már meg. Ha óvatosan megforgatja a tojást az asztalon: a főtt tojás simán forog, de a nyers tojás billegni fog, épp azért, mert belül nem szilárdult még meg. Hihetetlen, de a tojás héján több mint 17 ezer pórus van. Épp ezért, ha a hűtőben vagy a kamrában aromás illatú gyümölcsök vagy ételek mellé teszi, a rántotta akár banán- vagy sajtízűvé is válhat.

Míg a tányérra kerül

Tudtad? A fészkelés ideje alatt egy tyúk naponta akár 50-szer is megfordítja a tojást a fészekben, és ahhoz, hogy új tojást tudjon tojni, 24-26 órának kell eltelnie.

Október 14. a tojás világnapja! Íme néhány érdekesség erről a szuper élelmiszerről - 3. kép

Fehér helyett türkizkék tojást tojnak

A legérdekesebb tojása az ún. "húsvéti tyúknak", azaz az Araucana fajtának van, ez ugyanis türkizkék, rózsaszín vagy barna héjúakat teremt. Hogyan? Ez a protoporfirin IX festékanyagnak köszönhető, amely a tojáshéj piros, barna színárnyalatáért és nagyobb szilárdságáért felelős. A biliverdin IX viszont kékre és zöldre festi a tojáshéjat és védi a tojást a szabad gyökökkel szemben. Ezeket a festékanyagokat a méhfal mirigyei termelik és védik a tojást az ultraibolya sugarakkal szemben.

Rekordok a tojás életéből

A legsúlyosabb tyúktojás 454g volt. 1956-ban az amerikai New Jersey-ben tojta egy tyúk - dupla sárgája és két rétegű tojáshéja volt. A legnagyobb átmérőjű tyúktojás mintegy 23 cm-nek mutatta magát. 2010-ben egy Harriet nevű brit tyúk tojta. A tojásevés világrekordját az amerikai Virginia állambeli Sonya Thomas tartja.

Október 14. a tojás világnapja! Íme néhány érdekesség erről a szuper élelmiszerről - 4. kép

A dél-koreai származású nő abnormális méretű gyomrának köszönhetően 65 főtt tojást volt képes megenni 6 perc 45 másodperc alatt. Sonya több világrekord birtokosa evésben. A világ legnagyobb tojásrántottáját Mauríciuszon több mint 20 szakács készítette 35 ezer tojásból, 430 kg vajból, 246 liter tejből, 10 kg sóból és 2 kg darált borsból. A 2466 kg súlyú rántottából csaknem nyolcezer ember lakott jól.
3 hozzászólás

mokus84

1 éve, 8 hónapja és 22 napja

De érdekes cikk volt ez! mosolygó smiley Örömmel olvastam.

válasz erre

becky

1 éve, 8 hónapja és 24 napja

Nagyon drága de erről nem lehet lemondani. Amikor akció van akkor szoktam többet venni.

válasz erre

zsebibaba

1 éve, 8 hónapja és 25 napja

65 főttojás majdnem 7 perc alatt?! meglepett smiley Te jó ég!

válasz erre