Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus szerint a friss gyümölcs fogyasztása rendkívül fontos, hiszen hozzátartozik a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, magas rost-, ásványi anyag- és vitamintartalma pedig jótékony hatással van a szervezetre, főleg a gyomor- és a bélrendszer működésére.
A mértéktelen gyümölcsfogyasztás azonban káros hatással is járhat, hiszen egyes emberekből egy genetikai rendellenesség hatására hiányzik az úgynevezett szacharáz nevű enzim, amely azt a fruktóz és glukóz molekula együttesét bontja le a szervezetben, amely a gyümölcsökből származtatható.
Amennyiben pedig ez az enzim nem található meg egy diétázóban, úgy a sok fruktóz és glukóz kikészítheti a gyomrot, nagyon súlyos panaszokat, hányást, hasmenést, görcsös fájásokat és a has puffadását is eredményezheti. Súlyosabb esetekben a felszívódási probléma eredményezheti még a koncentrálási képesség csökkenését, izomgörcsöket, feszültséget, de fejfájást és általános fáradtságot is. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk a diéta során, érdemes azonnal abbahagyni a fogyókúrát és visszavenni a mértéktelen gyümölcsfogyasztásból.