34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Nem csak a csontok egészségéhez fontos a kalcium

2014. január 05.
2.3471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kalcium esetében a legtöbben általában a csontok egészségére, a csontritkulás ellenszerére asszociálnak, pedig ez az ásványi anyag szervezetünk egyéb részeire is kiváló hatással van. Az alacsony kalciumszint ugyanis képes memóriazavart, depressziót, de egy fejlődő szervezet esetén, így gyerek- vagy tinédzserkorban akár viselkedésbeli változásokat is előidézni.


A kalciumról kevesen tudják továbbá, hogy az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, amelynek közel száz százaléka a csontokban található meg. A fogazat és a csontok általános felépítése mellett a kalciumnak azonban döntő fontossága van az izmok, a hormonképződés, az idegrendszer, a véralvadás, illetőleg a vérnyomás szabályozásában, de néhány kulcsfontosságú enzim megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a kalcium megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetben.

A vér kalciumszintje leginkább a táplálékból felvett kalcium mennyiségétől függ, illetőleg a gyomor és bélrendszeri felszívódástól, valamint a vizelettel való kiválasztástól. A kalcium- illetőleg foszforegyensúly legfőbb szabályozói a mellékpajzsmirigy hormonjai, valamint a D-vitamin. A szabályozási folyamat apró elváltozása vagy károsodása a vér kalciumszintjének krónikus lecsökkenését eredményezheti.

Az alacsony kalciumszint nem mindig jár tünetekkel, de az alapbetegségek néhány tünete gyanús lehet ezen a téren. Ilyen betegségek például a szürke hályog, az agyi törzsdúcok meszesedése vagy az idült candidiasis, amelyek a fentebb felsorolt betegségek mellett szintén a kalciumhiányból következhetnek.
3 hozzászólás

monyó

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Kalciumot én is rendszeresen iszom, eddig csak a csontjaim miatt.

válasz erre

Gizus

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

Ezt nem is tudtam! Kálciumot szoktam inni!

válasz erre

leoni

11 éve, 5 hónapja és 6 napja

D-vitaminról tudta hogy nagyon fontos de a kalciumról nem.

válasz erre