17 °C
enyhe eső
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Nem akar házit írni a gyerek? Íme néhány tuti tipp!

2018. szeptember 12.
12.7511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Megkezdődött az iskola, ezzel egyetemben pedig több ezer magyar gyerek kezdte meg az első osztályt, ami több ezer magyar szülőnek okoz új élethelyzeteket és fejtörést ezekben a napokban. Az eddig a féktelen és szabad gyerekkort élvező apróságok számára ugyanis egy sokkal szabályozottabb, kötelezettségekkel terhelt időszak vette kezdetét, aminek része a házi feladat. De hogy ültessük le gyermekünket házit írni, miután egész nap ült az iskolában? Ehhez adunk most pár tuti tippet!


1. Először is hagyd pihenni egy kicsit!

Az első és legfontosabb, hogy ne akarjuk az iskolából hazaérve rögtön tanulásra fogni a gyermeket, kivéve abban az esetben, ha volt két-három órája feltöltődni valami szakkörön, ahol elfelejtette a tanulás kötelezettségeit. Üljön le nyugodtan játszani, nézzen egy kis mesét, vagy hódoljon a kedvenc elfoglaltságának, a lényeg az, hogy egy kicsit kikapcsoljon, majd utána jöhet ismét a szürke valóság, hidd el, így sokkal frissebben állhat majd neki a dolognak.

Nem akar házit írni a gyerek? Íme néhány tuti tipp! - 2. kép

2. Együtt minden könnyebben megy!


Bár a szülőknek ma már alig van idejük arra, hogy gyerekükkel foglalkozzanak, azonban nagyon fontos, hogy a tanulást - legalább a beszoktatási időszakban - együtt végezzük a gyerekkel. Ezzel nemcsak jobban koordinálhatjuk a dolgot, hanem mindemellett előbb végezhetünk ezzel a kötelezettséggel, de ami sokkal fontosabb, hogy példát mutassunk csemeténknek azzal kapcsolatban, hogy tanulni kell. Szerencsére ma már egyre kevesebb házit adnak az iskolákban, így 30-60 percnél tovább biztosan nem tart majd a házi feladat elvégzése.

3. Mondd el neki, hogy miért fontos a házi feladat!

Ha a gyerek nem tudja, hogy miért kell házi feladatot írnia, miért is írná meg, nem igaz? Nincs motiváció, nem látja lényegében a fényt az alagút végén, ezért fel kell világosítani, el kell mondani neki, hogy a házi feladat elengedhetetlen a fejlődéséhez, hovatovább a tanárnéni is biztosan meg fogja dicsérni miatta, de a piros pont, a jó érdemjegy is valószínűbb, ellenkező esetben az iskolában meg fogják szidni, amit bizonyára ő sem szeretne.

Nem akar házit írni a gyerek? Íme néhány tuti tipp! - 3. kép

4. Teremts neki megfelelő körülményeket!


A házi feladat megírását nem lehet elvégezni a földön, vagy ott ahol, ebédelni szoktunk, ehhez egy külön hely, egy dedikált szentély kell. Legyen tehát gyermekednek külön íróasztala, ahová le tud ülni az iskola után, és ahol minden kéznél lesz, ami a házi feladat elvégzéséhez csak szükséges. A megfelelő körülmények ugyanis inspirációt jelentenek számára, tehát ő is sokkal könnyebben szánja rá magát a tanulásra.

5. A jutalmazás mindennél fontosabb!

Te ingyen dolgozol? Nyilvánvalóan nem, éppen ezért a gyerekünktől se várjuk el, hogy lényegében ingyen tanuljon, ezáltal jutalmazzuk meg, amikor megérdemli. Ajánljunk fel neki kevéske édességet, játékkonzol, okostelefont, vagy valami nagy hétvégi kiruccanást, a lényeg az, hogy a gyermek tudja, hogy tanulással valamit elérhet. Ebben az esetben ugyan csak kis célokat, de hosszabb távon gondolkozva ez vezeti majd el őt a sikerhez is.
2 hozzászólás

kalifa

6 éve, 2 hónapja és 8 napja

mokus84 írta:
A jutalmazást nem tartom a legjobb ötletnek, de a közös tanulást és elmagyarázni, hogy ez miért is fontos az már jobb.
Szerintem nem baj ha ösztönözzük valamivel a gyereket, legyen szó akar egy kis pénzről.

válasz erre

mokus84

6 éve, 2 hónapja és 8 napja

A jutalmazást nem tartom a legjobb ötletnek, de a közös tanulást és elmagyarázni, hogy ez miért is fontos az már jobb.

válasz erre