Érdekes feltevéssel állt elő nemrégiben egy külföldi kutatócsoport, akik a New York Times segítségével megállapították, hogy a ma embere talán nem is attól hízik el, hogy sokat eszik, sokkal inkább attól a rengeteg vegyszertől és gyógyszertől, amelyeket az ételek mellett, vagy azokkal együtt elfogyasztanak. Ezen felül kiderült, hogy az elhízás hátterében a mesterséges adalékanyagok mellett a különféle élelmiszeripari eljárások is állhatnak.
A kutatók például felhívták a világ figyelmét arra az elhallgatott tényre, hogy a legtöbb vágóállatot a fertőzések és a betegségek elkerülése végett már
születésétől kezdve antibiotikumokkal tömik, aminek bizonyítottan
hizlaló hatása van nem csak közvetlen, hanem közvetett módon is. Az antibiotikum ugyanis megváltoztatja a bélbaktériumok működését, ezáltal pedig a zsírszövetek mennyiségét is abban a testben is, amelyikbe került az állat húsából. Már az 1950-es években bebizonyították például, hogy azok a gyerekek, akik antibiotikumot szedtek, egy év alatt 2,5 kilóval híztak többet kortársaikhoz képest.
Még ennél is komolyabb probléma, hogy a legtöbb vágóállat az antibiotikumok mellett
tömegnövelőszereket is kap hizlalási folyamata során. Kutatás egyelőre nem bizonyítja, de az orvosok szerint amennyiben az antibiotikum ilyen formában képes hizlalni az emberi szervezetet, úgy vélhetően a tömegnövelő hatása is kiütközik valamilyen formában az elfogyasztott hússal, ezáltal hozzásegíti az embereket a hízáshoz. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban például olyan vegyszernek minősülő tömegnövelőket adnak a disznóknak, a szárnyasoknak és a szarvasmarháknak is, amelyeket Európában nemrégiben betiltottak.
A kutatók bebizonyították továbbá, hogy ma már mindennapi használatban is megtalálhatók olyan vegyületek, amelyek előidézhetik az elhízást. Az emberi antibiotikumokban vagy például a mesterséges ízesítőszerekben is rengeteg olyan endokrin-romboló vegyület található, amelyeket megdöbbentő, de a
műanyaggyártásban és a tűzálló szigetelésekhez használják, de tilos őket felhasználni például cumisüvegek gyártásához. Ízesítőszerként viszont mégis fogyaszthatók? Akkor hogy is van ez? Hasonlóan káros anyag a
triklozán is, ami például fogkrémekben és mosogatószerekben található meg, alkalmazása mind a mai napig engedélyezett, noha kiderült, hogy
meddőséget, korai pubertást, nemi elváltozásokat és cukorbetegséget is okozhat az elhízás mellett.
A kutatás legmegdöbbentőbb pontja ugyanakkor az
édesítőszerekkel kapcsolatos, amelyek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem fogyasztó hatásúak, hanem éppen ellenkezőleg. A Texasi Egyetem Egészségügyi Kutatóközpontja szerint az édesítőszerekkel ellátott üdítőitalok fogyasztói
ötször nagyobb súlynövekedést produkáltak, mint azok, akik valódi cukorral készült üdítőt fogyasztottak, és legalább 25-ször több súlyt felszedtek, mint azok, akik nem ittak cukros vagy édesítőszeres italokat, csak tiszta vizet. Hogy mi ennek az oka? Például az aszpartám nevű összetevő, amit jobb helyeken méregként használnak, de kis mennyiségben az anyagcsere lassítását szolgálja, ezáltal segíti az elhízást.