8 °C
erős felhőzet
2024. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Nem a sok ételtől, hanem a sok vegyszertől és gyógyszertől hízunk?

2014. április 06.
1.9341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Érdekes feltevéssel állt elő nemrégiben egy külföldi kutatócsoport, akik a New York Times segítségével megállapították, hogy a ma embere talán nem is attól hízik el, hogy sokat eszik, sokkal inkább attól a rengeteg vegyszertől és gyógyszertől, amelyeket az ételek mellett, vagy azokkal együtt elfogyasztanak. Ezen felül kiderült, hogy az elhízás hátterében a mesterséges adalékanyagok mellett a különféle élelmiszeripari eljárások is állhatnak.Nem a sok ételtől, hanem a sok vegyszertől és gyógyszertől hízunk? - 2. kép

A kutatók például felhívták a világ figyelmét arra az elhallgatott tényre, hogy a legtöbb vágóállatot a fertőzések és a betegségek elkerülése végett már születésétől kezdve antibiotikumokkal tömik, aminek bizonyítottan hizlaló hatása van nem csak közvetlen, hanem közvetett módon is. Az antibiotikum ugyanis megváltoztatja a bélbaktériumok működését, ezáltal pedig a zsírszövetek mennyiségét is abban a testben is, amelyikbe került az állat húsából. Már az 1950-es években bebizonyították például, hogy azok a gyerekek, akik antibiotikumot szedtek, egy év alatt 2,5 kilóval híztak többet kortársaikhoz képest.

Még ennél is komolyabb probléma, hogy a legtöbb vágóállat az antibiotikumok mellett tömegnövelőszereket is kap hizlalási folyamata során. Kutatás egyelőre nem bizonyítja, de az orvosok szerint amennyiben az antibiotikum ilyen formában képes hizlalni az emberi szervezetet, úgy vélhetően a tömegnövelő hatása is kiütközik valamilyen formában az elfogyasztott hússal, ezáltal hozzásegíti az embereket a hízáshoz. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban például olyan vegyszernek minősülő tömegnövelőket adnak a disznóknak, a szárnyasoknak és a szarvasmarháknak is, amelyeket Európában nemrégiben betiltottak.

Nem a sok ételtől, hanem a sok vegyszertől és gyógyszertől hízunk? - 3. kép

A kutatók bebizonyították továbbá, hogy ma már mindennapi használatban is megtalálhatók olyan vegyületek, amelyek előidézhetik az elhízást. Az emberi antibiotikumokban vagy például a mesterséges ízesítőszerekben is rengeteg olyan endokrin-romboló vegyület található, amelyeket megdöbbentő, de a műanyaggyártásban és a tűzálló szigetelésekhez használják, de tilos őket felhasználni például cumisüvegek gyártásához. Ízesítőszerként viszont mégis fogyaszthatók? Akkor hogy is van ez? Hasonlóan káros anyag a triklozán is, ami például fogkrémekben és mosogatószerekben található meg, alkalmazása mind a mai napig engedélyezett, noha kiderült, hogy meddőséget, korai pubertást, nemi elváltozásokat és cukorbetegséget is okozhat az elhízás mellett.

A kutatás legmegdöbbentőbb pontja ugyanakkor az édesítőszerekkel kapcsolatos, amelyek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem fogyasztó hatásúak, hanem éppen ellenkezőleg. A Texasi Egyetem Egészségügyi Kutatóközpontja szerint az édesítőszerekkel ellátott üdítőitalok fogyasztói ötször nagyobb súlynövekedést produkáltak, mint azok, akik valódi cukorral készült üdítőt fogyasztottak, és legalább 25-ször több súlyt felszedtek, mint azok, akik nem ittak cukros vagy édesítőszeres italokat, csak tiszta vizet. Hogy mi ennek az oka? Például az aszpartám nevű összetevő, amit jobb helyeken méregként használnak, de kis mennyiségben az anyagcsere lassítását szolgálja, ezáltal segíti az elhízást.
3 hozzászólás

Babóca

10 éve, 11 hónapja és 1 napja

Annyit tudunk ellene tenni, hogy otthon magunknak termeljük meg a zöldséget, a gyümölcsöt és a csirkét. Vagy olyan helyről vásárolunk. Kis termelőktől.

Annak nem örülök, hogy az édesítőszerek ennyire rosszak. Eddig azzal ittam a teámat.

válasz erre

Edit90

10 éve, 11 hónapja és 1 napja

Na hát ez csodás hír...szomorú smiley Még tenni sem tudunk ellene...szomorú smiley

válasz erre

Enci

10 éve, 11 hónapja és 1 napja

Most lesokkolódtam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire durva. meglepett smiley

válasz erre