7 °C
erős felhőzet
2024. április 23., kedd
Béla

Néhány percnyi SpongyaBob, és problémás lesz a gyerek!

2014. május 29.
5.3941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Már évek, sőt mi több évtizedek óta halljuk, hogy a tévé és a videojátékok milyen negatív hatást gyakorolnak a gyermekekre. Saját példámból kiindulva, gyermekkorom óta megszállott rajzfilmrajongó vagyok, nagyon sok időt töltöttem a televízió és a számítógép előtt, mégsem lett belőlem tömeggyilkos vagy deviáns, hiszen családom van, munkahelyem van és jól is érzem magam a bőrömben. Egy friss kutatás szerint azonban, ha nem pozitív családi háttér állt volna mögöttem és SpongyaBob-függő lettem volna, akkor mindez másként alakul.Néhány percnyi SpongyaBob, és problémás lesz a gyerek! - 2. kép

Biztosan mindenki találkozott már SpongyaBobbal, az aprócska, aranyos kis beszélő sárga szivaccsal, aki egy tenger fenekén éli kis életét barátai társaságában. A kérdéses karakter néhány évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, és hódított meg magának kicsiket, valamint nagyokat egyaránt. Sokan azonban mindmáig nem tudnak mit kezdeni a minden túlzás nélkül kicsit gyagyás történetekkel, amire a Viginiai Egyetem pszichológiai kutatócsoportja is felfigyelt, sőt mi több, egy kutatást is készített a témában. Ennek köszönhetően kiderült, hogy nem is kell gyermekünknek végignéznie egy teljes részt a SpongyaBobból, már néhány perc is elegendő ahhoz, hogy a kicsiknél rövidtávú, tehát nem tartós figyelemzavar és tanulási probléma alakuljon ki.

Angeline Lillard, avagy a kutatás vezetője szerint több mint hatvan, átlagosan 4 éves gyermeket vontak be a kutatásba, akiket véletlenszerűen osztottak fel három csoportra. A csapat egyik részével a SpongyaBob Kockanadrág című rajzfilm egy epizódját nézették, a második csoporttal a sokkal inkább a kisebb korosztálynak szóló Caillou című rajzfilmsorozatot, míg a gyerekek harmadik része rajzolással töltötte megfigyelésre fordított közel 10 percet.

Néhány percnyi SpongyaBob, és problémás lesz a gyerek! - 3. kép

Miután lezajlott a tervezett megfigyelés, a kutatók olyan teszteket végeztek a gyerekekkel, amelyek agyműködésüket állította a középpontba. Még maguk az pszichológusok is őszinte megdöbbenésüknek adtak hangot, amikor kiderült, hogy azok a gyerekek, akik SpongyaBobot néztek, átlagosan 12 ponttal rosszabbul teljesítettek azokhoz a társaikhoz képest, akik a Caillou című sorozatot nézték, vagy rajzoltak, utóbbi két csoport ugyanis kis híján ugyanolyan szintet ért el. Hogy miért? Az orvosok szerint egyértelmű a magyarázat, lévén a SpongyaBob egy rendkívül gyors tempójú mesefilm, aminek megnézése után a gyerekek képtelenek önuralmat gyakorolni, és megfelelő mértékben koncentrálni a tanulásra.

Természetesen nem a SpongyaBob az első és az utolsó olyan rajzfilm, amit hasonló teszteknek vetettek alá a múltban, így még a kutatók is úgy vélik, hogy nem szabad megvonnunk a gyermektől azt, amit szeret, de szűrjük meg, hogy mikor, és legfőképpen mennyi időt töltenek a televízió előtt. Lillard professzor kiemelte továbbá, hogy a kis sárga szivacs kalandjai még szerinte is lényegesen gyengébb eredményeket ért el, mintha a vizsgálatot egy mangával, vagy egyéb keletről érkezett animációs filmmel végezték volna el, azok ugyanis nem csak lényegesen pergősebbek, hanem még agresszívak is - noha a gyártók figyelmeztetnek rá, hogy ezek bizony nem gyerekeknek készülnek. Hogy SpongyaBob hibás-e bármiért? Értelemszerűen nem, hiszen mindig a szülő felelőssége, hogy a gyermek mit néz a tévében!
4 hozzászólás

veruss74

10 éve, 9 hónapja és 3 napja

Szerintem a mai rajz és mesefilmek arra szolgálnak, hogy minél butábbakká tegye a gyerekeket. A Disney csatorna meséit kifejezetten gyűlölöm, nem is igen engedem a gyereknek nézni. Az összes mesében üvöltenek, vinnyognak, visítanak, mintha örökké szadiznák őket. Ráadásul, buta poénok, se eleje se vége történetek jellemzik a műsort. Pedig az ember azt gondolná, hogy a Disney név garancia az igényes gyerekműsorokra. Régen az volt.

válasz erre

Pillangó

10 éve, 9 hónapja és 4 napja

Érdekes kutatás, de mindig attól függ, hogy a szülők hogyan nevelik a gyereket. Mennyire figyelnek oda rá, játszanak -e vele eleget, és foglalkoznak-e vele.
Minden a kellő figyelmen alapszik és gondoskodáson.

válasz erre

Kicsi

10 éve, 9 hónapja és 4 napja

Esküszöm tátott szájjal olvastam a cikket aminek bevezetője nagyon tetszett. mosolygó smiley
Viszont ez megint egy nesze semmi fogd meg jól kutatás.Miért próbálnak mindenre bélyeget nyomni?! Egyezzünk meg abban, hogy a most 13 éves "nagy" fiam is nézte, és szín ötös tanuló, nem káromkodik, nem bagózik, mint jó néhány osztálytársa.. De így végig gondolva mi milyen meséken nőttünk fel,akkor ha csak ezen múlna,/ Tom és Jerry, Csipke Rózsika,stb./ lennének itt gondok. mosolygó smiley

válasz erre

eperjam

10 éve, 9 hónapja és 4 napja

Ez nagyon érdekes kutatás.

Szerintem egyébként nagyon sokmindenre rávetíthető lenne egy ilyen felmérés, de én azt mondom: a szülőn múlik a dolgok nagyrésze, nem egy sorozaton...

válasz erre