A grépfrút elsősorban magas C-vitamin tartalmáról ismert, bizonyítottan nem csak az immunrendszert erősíti, hanem a fogyásban is segít. Hogy melyik grépfrút-változatot választjuk a diétához - tehát a kesernyésebb hagyományost, vagy az édesebb pirosat -, az a végkimenetelt tekintve lényegtelen, hiszen mindkettő magas zsírégető hatással rendelkezik, mindemellett pedig rengeteg oldható magnéziumot és növényi rostot is tartalmaz, így fogyasztása megtámogatja az anyagcserét, ezáltal pedig segíti a súlyvesztést és a sikeres fogyókúrát is.
A grépfrút-diéta során azonban figyelembe kell vennünk egy nagyon fontos dolgot, mégpedig, hogy az átlagosnál is több vizet kell elfogyasztanunk mellette, máskülönben nem két kiló mínusz, hanem plusz kerül ránk a fogyókúra során. Erre azért lesz szükségünk, mert a gyümölcs tele van vízhajtó káliummal, ami megszabadítja szervezetünket a folyadéktól, ellenben a grépfrút-diétához rengeteg vízre lesz szükségünk, máskülönben lelassíthatja anyagcserénket, ami a fogyókúra sikerét negatívan érintheti.
A grépfrút-diéta lényege, hogy minden étkezés előtt fogyasszunk el egy átlagos méretű grépfrútot, illetve kisebb étkezésekkor fogyasszuk csak magában a gyümölcsöt, méghozzá egy héten keresztül, aminek az eredménye legalább kétkilónyi mínusz lesz.