Hozzávalók:
450 g finomliszt
25 g friss élesztő
3 dl tej
1 narancs reszelt héja
1 tojássárgája
50 g olvasztott vaj
60 g kristálycukor
csipet só
150 g vaj
8 evőkanál nádcukor
100 g kandírozott narancshéj
100 g étcsokoládé
1 db narancs reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéja
Elkészítés:
A tejet melegítsük meg egy kicsit, majd szórjuk bele a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10-15 percig, amíg az élesztőt felfut. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amihez a sót és a narancs reszelt héját hozzákeverjük. Ha az élesztő felfutott, akkor mehet a liszthez a tojássárgával, az 50 g olvasztott vajjal együtt és alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Egy órán át kelesztjük meleg helyen.
A megkelt tésztát ketté választjuk és mind a két felét kinyújtjuk téglalap alakúra. A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal. Ezzel a krémmel megkenjük a tésztákat, majd rászórjuk az apróra vágott kandírozott narancshéjat és csokoládét. Ezután feltekerjük a tésztákat, félbevágjuk őket és elkezdjük összefonni.
Ismét duplájára kelesztjük a kalácsot, majd előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.