10 °C
borús égbolt
2024. február 23., péntek
Alfréd

Mosollyal a stresszes életmód ellen

2013. december 15.
3.1111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss amerikai tanulmány bebizonyította, hogy a mosolygás nem csak mentálisan, hanem fizikailag is segít abban, hogy az emberek legyűrjék a stresszes helyzeteket. A Kansasi Egyetem kutatói közel 170 önkéntest vontak be a kísérletekbe, akik előre meghatározott követelményrendszer szerint a páciensek arckifejezéseinek hatását vizsgálták a fizikai állapotra vetítve, miközben stresszel járó feladatok megoldására kérték őket.


Azt már a korábbi kutatások bebizonyították, hogy a stresszes hatás közben vagy után segíthet a pozitív érzelem kinyilvánítása. A mostani kísérlet azonban elsőként keresett összefüggést a mosolygás és a stresszen való túljutás között. A tesztek alatt a pácienseknek olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek stresszel jártak együtt.

A kutatók mindeközben mérték a szívritmust és a stressz szintjét is, amit utána a páciensek egy mosolygással koronáztak meg. A mérések során kiderült, hogy a mosolygás azonnal befolyásolta a fizikai állapotot, megnyugtatja a szívritmust és oldja a stresszhelyzetet, még abban az esetben is, ha az nem jókedvünkből fakad, csupán az izmok húzódnak össze hasonló formában.

Mint kiderült, az adott stresszes helyzeten azok jutottak túl a leggyorsabban, akiknek őszinte volt a mosolyuk - ezt hívják az úgynevezett Duschenne-mosolynak vagy teli szájjal mosolygásnak -, de még a normál mosolyt magukra erőltetőknek is hamarabb sikerült feldolgozniuk az adott helyzetet, mintha nem változott volna arcmimikájuk. Amennyiben tehát szeretnénk elkerülni a stresszes életet, nincs más dolgunk, mint mosolyogni, mosolyogni és mosolyogni a nap minden percében.
4 hozzászólás

Gizus

11 éve, 26 napja

ezért jó ha van valakinek gyereke, mert engem nap mint nap mosolyra csal mosolygó smiley

válasz erre

Móni

11 éve, 26 napja

Én rengeteget nevetek nap mint nap a hülye kollégákon!röhögő smiley Nem is vagyok stresszes az igaz!mosolygó smiley

válasz erre

Sandy

11 éve, 26 napja

Natasha írta:
A nevetés még fogyaszt is, és gyógyít! Nagyon sokmindenre jó a mosolygás és a nevetés is mosolygó smiley
Azt nem is tudtam!meglepett smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 26 napja

A nevetés még fogyaszt is, és gyógyít! Nagyon sokmindenre jó a mosolygás és a nevetés is mosolygó smiley

válasz erre