17 °C
borús égbolt
2024. május 22., szerda
Júlia, Rita

Mit együnk, hogy jobban aludjunk?

2013. november 10.
8.4551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Általános aranyszabály, hogy lefekvés előtt semmiféle ételt ne fogyasszunk, mert az nem csak a kipihentség hiányához vezethet, hanem ahhoz is, hogy reggelente kialvatlannak érezzük magunkat. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket bár nem közvetlenül elalvás előtt kell elfogyasztanunk, de hozzásegíthetnek ahhoz, hogy jobban aludjunk.


A legjobb és egyben tudományosan is bizonyított étel - vagy inkább desszert - például a mézes tej, ami képes hozzásegíteni nem csak a gyors, hanem egyben a pihentető alváshoz is. A mézes tej ugyanis olyan természetes cukrokat tartalmaz, amelyek stimulálják a szerotonin kibocsájtását, éppen úgy, ahogyan azt a szénhidrátban gazdag ételek. A tudósok nem tartják kizártnak továbbá, hogy pszichológiai okok is felfedezhetők a meleg tej, valamint az elalvás között, hiszen gyerekként szoptatás után rendszerint minden kisbaba elaludt vagy elszundított egy kicsit.

Dietetikusok ajánlják, hogy a mézes tejet fel is dobhatjuk néhány segédanyaggal, így például reszelhetünk hozzá szerecsendiót is, ami kis mértékben kellemes álmosságot okoz - nagymértékben viszont tudatmódosító. Az elalvást segítheti még továbbá a forró puncs is, ám esetében aranyszabály, hogy az alkohol mennyisége csak mérsékelt legyen benne.
1 hozzászólás

Sonci

11 éve, 4 hónapja és 25 napja

Én ha este eszek, reggel éhes vagyok!mosolygó smiley

válasz erre