9 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Mit csináljunk az elvirágzott tulipánnal? Szedd ki őket, mondjuk is, hogy miért

2023. május 10.
76.4161
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A tulipán az egyik legkedveltebb hagymás növény tavasszal a kertben, de májusra, a késeiek júniusra, sajnos elvirágoznak. Mivel egy évelő növényről beszélünk, tulajdonképpen a földben is lehetne hagyni a hagymákat, de sokan arra esküsznek, hogy megéri kiszedni őket a földből. És, hogy miért? A válasz kiderül legújabb cikkünkből.


Nemzedékről nemzedékre maradhatna meg a tudás, ha figyelnénk arra, hogy az idősebbek tapasztalata mit tanít nekünk. Különösen igaz ez a kerti fortélyokra. Roppant bosszantó tud lenni, amikor az ősszel elültetett tulipánok tavasszal nem bukkannak elő, vagy csak szára van a növénynek, virága nincs. Azt sem értjük, amikor az évek óta ugyanott virágzó szépség a következő évben eltűnik, egyáltalán nem bújuk elő. Vajon miért?

A nagymamám mondogatta mindig: "kislányom, a tulipánok iskolába járnak". Azaz ősszel kell őket elültetni, majd amikor közeleg az iskola vége, júniusban kivenni a hagymákat a földből, szabadságra küldeni őket, pihentetni... ha nem is minden évben, de a tulipánokat három-négyévente mindenképp! (A nárciszra általában hat-hét évet javasolnak).

Mit csináljunk az elvirágzott tulipánnal? Szedd ki őket, mondjuk is, hogy miért - 2. kép

Elsüllyed a hagyma?

A tulipán hagymája minden évvel mélyebbre süllyed a földben, és öt-hat évvel később már nem is tud előre törni a földből. Ezért javasolják többen, hogy bizonyos időközönként, mondjuk 3-5 évente szedjük ki. Erre akkor van lehetőség, amikor még látjuk, hogy hol van, tehát a szára mutatja az utat lefelé. Később szár nélkül, már sajnos belevághat az ásó a hagymába, ezzel halálra ítélve növényt. A kiszedett hagymákon sok esetben látni fogjuk a sarjakat, a kis hagymákat. Ezeket ne szedjük le rögtön, hagyjuk, hogy a hagyma kiszáradjon, és majd a nyár végén szinte magától elengedi az anyahagymát.

Ha a földben hagyjuk a sarjhagymákat, azoknak viszont 2-3 év szükséges, mire annyira megerősödnek, hogy virágot is hozzanak, de addig a fő hagymának sem biztos, hogy lesz ereje, mert a kicsik belőle táplálkoznak. Így történhet meg, hogy néhány évig nincs tulipán a kertben, aztán újra virágzik. Vagy máshol bukkan fel, mint ahová ültettük - mert bár a hagyma nem mozog, az anyaghagyma és a sarjhagymák távolsága így tetten érhető.

Az erős magyar, a kényes külföldi

A piros, sárga, fehér fejű erős magyarnak tartott tulipánok sokkal ellenállóbbak, erősebbek, és minden évben virágoznak, a nemesített különlegesebb fajták, amelyeket főleg Hollandiából szerzünk be - már kényesebbek. Sok akad közöttük, amelyik első évben különleges virágzatával a kert éke, majd elfáradva többet nem gyönyörködteti a kertészét. A túlnemesítés átka ez, illetve ezek a nagyon érzékeny virágok a nagymamám szerint képesek elfajzani.

Mit csináljunk az elvirágzott tulipánnal? Szedd ki őket, mondjuk is, hogy miért - 3. kép

Az erősebb elnyomja a gyengébbet, a cakkos, fodros szélű elveszíti a formáját, egyedi színét, mert a magyar tulipán uralkodni kezd felette. A természetben uralkodó erőt néhány év alatt bárki felismerheti, ezért nálunk például a drágán vett, különleges hagymákat mindig jóval messzebbre ültette a nagyi, ha nagyon óvni akarta, akkor mélyebb kaspóba, dézsába. Innen egyébként hagymákat is könnyebb volt kiszedni.

Hogyan nyaraltassuk a hagymákat?

A júniusban kiszedett hagymákat tegyük száraz, hűvös, sötét helyre. A legjobb a pincében tárolni egy ládában, kartondobozban, tehetünk közéjük papírt, jobb, ha nem érnek egymáshoz. Arra figyeljünk, hogy a hagyma szellőzni is tudjon. A könnyen leváló pikkelyleveleket távolítsuk el, a csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön, a legjobb, ha kidobjuk őket. Ne ijedjünk meg, ha néhány hét múlva úgy látjuk, szinte kiszáradt, a hagyma csak pihen, hogy jövőre újult erővel térhessen vissza földbe.

+1 Tipp

Ősszel érdemes ültetőkosarat használni, ezzel megvédhetjük a kártevőktől a hagymákat, amelyek sajnos gyakran dézsmálják meg őket, ez is oka az elmaradt virágzásnak. Ráadásul ezek az ültetőkosarak megkönnyítik majd a kiszedésüket is.
2 hozzászólás

bababum

1 éve, 6 napja

Én eddig sosem szedtem ki. Lehet lassan ki kellene.

válasz erre

zitucska

1 éve, 7 napja

Erről még sosem hallottam, hogy ki kell szedni.

válasz erre