Mi az a kollagén?
A kollagén egy az emberi szervezetben is megtalálható anyag, amit nagy mennyiségben zselés állagúként lehetne jellemezni. Egy fehérjetípusról beszélünk, melyből sok található az izmokban és a kötőszövetekben. Igazi többfunkciós elem, de leginkább a bőrregenerációs képességéről ismert, miközben képes javítani az ízületek mozgását, sőt mi több, az anyagcsere megtámogatásával megkönnyíti a fogyást, de tudományosan bizonyították már étvágycsökkentő hatását is. Alapvető probléma azonban, hogy már 25 éves korunk után elkezdődik a szervezetünkben a normál kollagénszint csökkenése, ami ugyebár az öregedés mellett problémássá teszi az izmok és ízületek működését.
A kérdés jó, a választ viszont nem lehetne egyetlen szóval elintézni. Onnan kell indítani ezt a történetet, hogy a kollagénnek rendkívül fontos szerepe van az izomépítés tekintetében, márpedig köztudott, hogy az izmok felépítése, valamint az izmok fenntartása rengeteg kalóriát igényel, ami anyagcsere-pörgető hatással rendelkezik. Ez végső soron azt jelenti, hogy a kollagén az az anyag, melynek segítésével a szénhidrátokból eredeztethető glükózt a testünk át tudja alakítani energiává. A legjobb az egészben azonban, hogy ha ezt az anyagot antioxidánsokkal tudjuk kombinálni, akkor azzal regenerálhatjuk és újjáépíthetjük a sejtjeinket, vagyis testünk végső soron feszesebb és formásabb lesz tőle. Ez különösen nagyon intenzív edzések esetében egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy testünk képes legyen a megújulásra, az egészséges fogyásra.
Honnan juthatunk természetes kollagénhez?
Természetesen a kollagénnek vannak természetes forrásai, így bizonyos élelmiszerek fogyasztásával kifejezetten sok ilyen anyaghoz juthatunk hozzá. A legtöbb kollagén a húsételekben van, így elengedhetetlen, hogy sovány húsokat, halat és csirkét együnk, de a velőben, sőt a csontlevesben is rengeteget találni belőle ebből kifolyólag. Ezen felül sok a kollagén a piros bogyós gyümölcsökben, a leveles zöldségekben, mint a spenótban vagy a káposztában, ezen felül pedig a répa vagy az édesburgonya is kiváló lehet, ha kollagénszintünk visszatöltése miatt fogyasztanánk.
Ha nincs más mód, igen! Főleg bizonyos kor után a szervezetünkbe már nem tudunk annyi kollagént bevinni természetes formában, amennyire szükségünk lenne, így érdemes lehet táplálékkiegészítők után nézni, melyek mesterséges formában juttatják be szervezetünkbe ezt a hasznos anyagot. Átlagosan 30-35 éves kor felett a napi 5 gramm kollagén kifejezetten sokat segíthet a fogyásban és a testsúly, a szép bőr és az egészséges ízületek megőrzésében is.