9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Mini házipatika - Ezekből a gyógyszerekből legyen mindig otthon

2022. december 07.
99.3161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Nincs olyan háztartás (női táska), ahol legalább egyféle gyógyszer ne lenne. A leghidegebb hónapokban megint emelkedő számot mutatnak a statisztikák a megbetegedés terén: felsőlégúti panaszok, torokfájás, influenza és Covid is megkeserítheti a hétköznapokat. Jobb, ha előre felkészülünk, és legalább a minimális gyógyszereket beszerezzük arra az esetre, ha hirtelen magas lázunk lenne, vagy olyan fájdalom lépne fel, amivel még orvoshoz nem fordulnánk, de jó lenne csillapítani.


Ha valaki krónikus beteg, akkor neki rendszeresen, akár többféle gyógyszert is kell szednie. Aki azonban egészséges, szerencsére csak időszakosan, akár járványos időszakban keresi majd otthon az enyhülést hozó pirulákat! A legfontosabb, hogy legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, külön a gyerekeknek és külön a felnőtteknek. A legtöbb házipatika okosan tartja a görcsoldókat vagy az emésztést serkentő szereket, és téli időszakban, az ünnepek alatt az is praktikus, ha van otthon köhögéscsillapító, köptető.

Gyakori emésztőrendszeri probléma a hasmenés vagy a szorulás, mindkettő nagyon kellemetlen tud lenni. Ezért javallott, hogy legyen otthon hashajtó, illetve hasmenés elleni gyógyszer. A vitaminokat is ide sorolhatjuk, tehát tartalmazza ezt is a házipatika. Arra figyeljünk, hogy változatosan szedjük, a C-vitamin mellett legyen B, A, D vitamin is otthon, és az ásványi anyagokat is pótolhatjuk különböző készítményekkel. A legjobb, ha a különböző márkákat időről időre váltogatjuk.

Mini házipatika - Ezekből a gyógyszerekből legyen mindig otthon - 2. kép

Erre is gondoljunk!

Bár nem gyógyszer, de alapvetően kell otthon lennie: lázmérőnek. Időről időre ellenőrizzük, valóban működik-e. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha épp akkor nem tudjuk bekapcsolni és használni, amikor rossz lesz a közérzetünk és lázra is gyanakszunk. E mellett elengedhetetlen a sebtapasz, ebből tartsunk egy dobozzal kisebb sérülésekre: megvágott ujj, lehorzsolt térd, cipő okozta sérülés, és legyen olyan kivitelű is, ami vízálló.

A steril kötszerek (mull lap, mull pólya), ragtapasz, olló, sebfertőtlenítő oldat is fontos. Utóbbit - bár a jód miatt általában nagyon megszínezi a bőrt és esetlegesen a ruhát is, bármely kis sérülés esetén is használjuk, akár akkor, ha körömvágás során megsértettük a körömágyat, csodákra képes, gyorsan lehúzza a gyulladást, fertőtleníti a bőrt.

Mini házipatika - Ezekből a gyógyszerekből legyen mindig otthon - 3. kép

Amikor egy gyógyszer árt, nem használ

Az otthon tárolt gyógyszereket mindig tartsuk külön, szekrénybe zártan. Legyen azonban mégis felnőtt számára könnyen elérhető helyen és együtt, mert így a probléma esetén rögtön elő tudjuk venni azt, amire szükség van. A legjobb egy zárt doboz a konyhaszekrényben, annyira azonban magasan, hogy kisgyerek ne férjen hozzá, ne tudja kinyitni!

Nagyon fontos, hogy a használati utasítást és tárolásra vonatkozó leírást tartsuk be. Ha valamit a hűtőben kell tárolni, pláne felbontás után, ne maradjon még éjszakára sem a fűtött lakásban, ha valamit kúraszerűen kell alkalmazni, akkor hiába vagyunk már jobban, az utolsó szemeket is szedjük be, ne tegyük el egy "következő" alkalomra. A patikában készített gyógyszerek kenőcsök lejárati idejét is jegyezzük fel, pláne, ha az eredeti dobozt nem tartjuk meg.

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, célszerű egy adagoló dobozban tartani is egy hétre előre kiszámolni, így elkerülhető, hogy túladagolás lépjen fel vagy kihagyjon egy napot, ami felboríthatja a gyógyszer hatását. Időről időre érdemes átnézni a dobozt, nehogy egy üres doboz, vagy 1-2 szem megtévesszen bennünket, hogy még lenne mihez nyúlni, illetve a lejárati idő is fontos! Speciális, nekünk felírt gyógyszert ne adjunk kölcsön, de általános fájdalomcsillapítóval mást is kisegíthetünk, akár családon belül is.
2 hozzászólás

mokus84

1 éve, 5 hónapja és 9 napja

Az én házipatikám nagyon szegényes. Szerencsére nagyon ritkán kap el bármi.

válasz erre

Gizus

1 éve, 5 hónapja és 22 napja

Én még az orrsprayt is idesorolnám, bár azoknál oda kell figyelni a lejárati dátumra.

válasz erre