34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Mindent a thai masszázsról

2017. június 04.
12.1851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A masszázs egy nagyon ősi gyógyászati módszer, amit bizonyos kultúrákban már évezredekkel ezelőtt is gyógyításra használtak. Napjainkban a masszázs újra aranykorát éli, nagy előnye pedig az, hogy teljesen biztonságos, nincsenek mellékhatások, nem ártalmas az egészségre, kiváló hatást gyakorol mozgásszervi problémáinkra, ezen túlmenően pedig nagyszerűen oldja a manapság egyre komolyabb gondokat okozó stresszt is. Az egyik kedvelt masszázstípus napjainkban a thai masszázs, így összegyűjtöttünk nektek minden fontos részletet arról, hogy honnan ered, egyáltalán mire is jó mindez.


A thai masszázs kialakulásáról

A thai masszázs gyökerei a távoli Keletre, Ázsiába nyúlnak vissza. Már nevéből is ki lehet következtetni, hogy kialakulása Thaiföldhöz, emellett pedig Indiához köthető. Egy olyan tradicionális masszázstípusról beszélünk, ami több ezer éves hagyományokra épül, célja pedig az, hogy az izmok nyújtásával vagy a különféle testhelyzetekkel biztosítsa a szabad energiaáramlást, oldja a fájdalmat, a merevséget és így tovább. A thai masszázs szülőatyjának Jivaka Kumar Bhaccát tartják, egy észak-indiai orvost, aki Buddha kortársa volt, ezen felül pedig Magadhai király gyógyítója is egyben - több mint 2500 évvel ezelőtt. Ő volt az első, aki lejegyezte a masszázs speciális módszereit, valamint az energiaáramlás vonalait, amelyek mindmáig ennek a masszázstípusnak az alapjai.


A thai masszázs célja

A thai masszázs alkalmazásának a célja az, hogy egyensúlyba hozza a test elemeit, ugyanis úgy tartják, hogy ha az ember egészséges, akkor életenergiája képes probléma nélkül áramlani a csakrákban. Ha viszont probléma van az életében - betegség, stressz vagy valami más -, a folyamat zavarttá válik, izomfeszülés, izommerevség és más egyéb problémák léphetnek fel. A thai masszázs során így nem is annyira az izmokat, mint inkább az akupunktúrás pontokat ingerlik a masszőrök, így a másfél-két órás beavatkozás során a masszőr a test minden pontján végigmegy a lábujjaktól kezdve a fejünk búbjáig bezárólag, amelyek során a masszőrök gyakran talppal, térddel és könyökkel is masszíroznak.

A thai masszázs hatása

A thai masszázs rendszeres alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy elérjük a kiegyensúlyozott mindennapokat, az állandó jó közérzetet, méghozzá izomfeszülés és izommerevség nélkül. Ezen felül kiváló hatást gyakorol a szív- és érrendszer, de emésztőszervi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve megelőzésére is gyakran használják. Mivel a masszázs során relaxálunk, a vérkeringés pedig felgyorsul, így több oxigén jut a szervezetbe, amitől pihentebbnek érezzük magunkat. Előnye még, hogy fájdalomcsillapító hatással is bír - a test egész területén -, de kitágítja a pórusokat, és segít megszabadítani minket a lerakódott méreganyagoktól.


Kinek ajánlott és kinek nem ajánlott a thai masszázs?

A thai masszázs bár általánosságban a legtöbb embernek jó, a legjobb hatást azonban a stresszes, ülő munkát végző és mozgásszegény életmódot folytató embereknél lehet elérni vele. Ajánlott még továbbá azoknak, akik alvásproblémáktól, reumatikus és ízületi fájdalmaktól szenvednek, rendszeresen sportolnak és nehéz fizikai munkát végeznek. A thai masszázs bizonyos esetekben azonban kerülendő! Különösen igaz ez terhesség idején, valamint magas vérnyomás, valamint szív- és nyirokrendszeri problémák esetén. Érdemes kerülni a thai masszázst továbbá trombózis, bőrgyógyászati problémák és csonttörés esetében is, de protézissel élők számára sem javasolt a gyakorlása.
2 hozzászólás

moni1294

7 éve, 8 hónapja és 24 napja

Thai masszázson még nem voltam, de sima test masszázson igen. Nagyon jól tud esni.

válasz erre

Carrie

7 éve, 8 hónapja és 24 napja

Thai masszázson eddog kétszer voltam és nagyon szuper. Jól kimozgatott.

válasz erre