Három érv mellette
Van, aki azt sem tudja elképzelni, hogy kávé nélkül induljon el a napja, az első rituáléja, hogy hörpöl a forró italból. Ez nem csak személyes "rigolya", hanem a pozitív egészségügyi hatások miatt kívánt étkezési szokás is.
1. Vitaminokban gazdag
A kávéról a legtöbben azt tudják, hogy fokozza az éberséget és rövid távon javítja a mentális és a fizikai teljesítményt. A benne lévő koffein ugyanis stimulálja az idegrendszert, ugyanakkor növeli az adrenalin szintjét a vérben. Nagyon gyorsan hat, már 5-10 perc elteltével érezhető a hatása. Van-e benne vitamin? Talán meglepő, de egy csésze kávé tartalmaz B2-vitamint, B5-vitamint, mangánt, káliumot, magnéziumot és niacint (B3-vitamin) is.
A Johns Hopkins Medicine kutatói nemrég mutatták be tudományos eredményeiket, e szerint már napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti az akut vesekárosodás (AKI) kockázatát. Akik minden nap egy kávét kávét ittak, 15%-kal alacsonyabb volt a vesekárosodás kialakulásának kockázata, a napi két-három csésze italt fogyasztók között pedig megfigyelték hogy ez az arány akár 22-23% is lehet. Hogyan lehet a kávé hatással a vesére? A koffein javítja a vesék perfúzióját és oxigénfelhasználását.
3. Antioxidánsokban gazdag
A kávé népszerűségét az is indokolja, hogy előnyei között szerepel, hogy nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amiről már tudjuk, hogy lassítja az öregedés folyamatát. Talán hihetetlen, de a kávé ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, a kakaó, a fekete tea vagy más, gyógynövényből készült tea.
A kávézás ellen sokkal kevesebb érv van, mint mellette, ezek többsége is inkább arról szól, hogy mikor ne igyunk.
1. Megnöveli a vércukorszintet
A feketén vagy kevés tejjel, cukorral készített kávé egészséges lehet, azonban a reggel, éhgyomorra fogyasztott fekete ital viszont nem tesz jót, egyszerűen gyomorégést okozhat, ezért érdemes előtte enni egy keveset. A legfontosabb azonban az, hogy a kész vagy félkész kávék többségét kerüljük, mert ezek többsége nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, ezek pedig megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet, magas kalóriatartalmuk pedig hozzájárulhat az elhízáshoz.
Ma már tudományos tényként fogadják el, hogy mivel a kávé kafesztolt tartalmaz, ez felelős lehet a szervezet LDL koleszterin szintjéért. Ha a főzés során papírfiltert használunk, ezt ki lehet küszöbölni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.
3. Befolyásolja az alvást
Estefelé, 18 óra után, ha normál időben szeretnénk lefeküdni aludni, az orvosok már nem támogatják a kávéivást. A koffein - épp az élénkítő hatása miatt - ugyanis negatívan fogja befolyásolni a pihentető alvást, hosszú távon pedig alvászavart is okozhat.