16 °C
erős felhőzet
2025. június 09., hétfő
Félix

Miért esszük a csípős ételeket, ha fáj?

2015. január 19.
2.2941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Edina profilja, adatai
Edina
Mostanában egyre jobban divatba jönnek a csípős ételek, ráadásul fáj, ha nagyon csípőset eszünk. De vajon akkor mire jó?
 


Nagyon sokan rajonganak a csípős ízekért, amit ha megesznek, szinte már fájdalmat éreznek. Ennek ellenére imádják ezt a pikáns ízvilágot. A kutatók most erre próbáltak rájönni és meg is találták a magyarázatot. Az ok nagyon egyszerű: a kapszaicin nevű anyag endorfint termel a szervezetünkben. Ez pedig ugyan az az anyag, amely izgalmi állapotban szabadul fel az agyunkban.

Például fizika megterhelés, vagy szex közben. Ennek következtében eufórikus állapot alakul ki, ez pedig valamilyenféle függőséget okoz. Mondhatni, hasonló egy droghoz. Éppen ezért van az, hogy a csípős ételek kedvelői hűséges, visszajáró vásárlók. Emellett egy kutatás nemrégiben azt állapította meg, hogy a csípős ételeket fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteron szintje is.
4 hozzászólás

kpal

11 éve, 3 hónapja és 12 napja

Csípős paprika kacsintó smiley

válasz erre

zitucska

11 éve, 3 hónapja és 13 napja

Én mostanában nagyon szeretem a csípős ételeket. mosolygó smiley Szerintem finomak.

válasz erre

Edit90

11 éve, 3 hónapja és 13 napja

Nem szeretem a csípőset. De fura, hogy ilyen hatása van.

válasz erre

Sonci

11 éve, 3 hónapja és 13 napja

Ez érdekes, hogy a csípős is endorfint termel.

válasz erre