Honnan lehet tudni, hogy megkínálhatjuk a kisbabát az első szilárd étellel? Mivel minden gyerek más, és a fejlődésük sem egyformán halad, ezt semmiféleképp se kössük dátumhoz. Van, akinél a négy hónapos kor lesz a mérföldkő, mások öt hónaposan is elutasítják a kanalat. Fontos, hogy ez valóban a baba döntése legyen, ne a szülő erőltesse rá.
Vannak ugyanis jelek, amelyekből következtetni lehet rá, hogy érdemes kiegészíteni a szoptatást vagy a tápszerezést. Melyek ezek?
A kisbaba képes biztonságosan ülni és a fejét tartani.
Egyre kíváncsibb, különösen arra, hogy mit esznek körülötte a felnőttek.
A nyelvi reflexek már jól működnek: jobbra, balra tudja a szájában mozgatni.
A fejével követi az evőeszközöket, és nyitogatja a száját, ha más eszik.
Szoptatás, etetés után is éhesnek tűnik.
Mit adnak az USA-ban?
Ma már sokkal kevésbé élnek a szigorú szabályok, a mi legyen az első szilárd étel kapcsán. Bármelyik évszakban minden elérhető, sőt, olyan alapanyagok is, amelyek korábban akár a földrészen sem termettek meg. Az amerikaiak mára már a régen igen népszerű rizsnyákot (vagy kukoricadarát, zabpelyhet) mellőzik, és mítoszként kezelik azt is, hogy a babák az édesebb ízeket hamarabb elfogadják vagy netán arra vágynak. Épp ezért a natúr íznek ható gabonafélékből összeállított táplálékot ajánlják.
Ennek azonban az állaga is fontos, inkább legyen folyós, mint sűrű, nehezen nyelhető. Ha a baba elutasítja, rázza fejét, bezárja a száját, sose legyünk vele erőszakosak. Egy hét múlva újra megpróbálhatjuk. A kísérletezésen van a hangsúly. A banán, a főtt répa vagy csirkehús pépesítve is ajánlott. Nyersen csak olyat lehet adni, amit a baba két ujjával is szét tudna nyomni, nem okoz nehéz nyelést, nem akadhat meg a szájában, ha mégis undorodna tőle!
Édesburgonya, mangó, avokádó?
Az édesburgonya néhány éve minket is meghódított, tőlünk keletre azonban ez egy olyan alapélelmiszer, ami sütve, főve - pépesítve gyakran a babák első étele. Az érett avokádó is tökéletes választás, és bár csicseriborsóból készül, a humusz is hamar a tányérra kerül a legkisebbek esetében, igaz ez inkább hat-nyolc hónapos kortól. Kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Itt a szezámmag is népszerű. Brazíliában és Peruban az érett mangó tűnik jó választásnak, A, B és C- vitamint és vasat tartalmaz, valamint káliumot és proteint.
Hazánkban az alma, répa, őszibarack és őszi időszakban a sütőtök az első ételek egyike. Az almához azt ajánlják, hogy üvegreszelőn pépesre reszeljük körkörös mozdulatokkal (a szálas forma megakad a szájban, torokban), a répát főzzük meg és törjük finomra, az őszibarack érett legyen. A főtt burgonya is népszerű, egyáltalán nem kell sózni, mindent natúr ízében adjunk.
A francia gyermekorvosok D-vitamin és fluor kiegészítőket is javasolnak. Egy valamiben pedig mindenki egyetért: bármit is adunk neki, sose hagyjuk egyedül étkezni!