Hozzávalók:
1 kg liszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2,5 dl méz
3 tojás
Elkészítés:
Először a száraz összetevőket keverjük össze, azaz a lisztet, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket és a porcukrot. A margarint hidegen morzsoljuk bele a száraz összetevőkbe. Ezután a mézet és a tojást is belerakjuk.
Az összetevőket jól dolgozzuk el, főleg a margarint, nehogy nagyobb darabok maradjanak a tésztánkban. Ha kész, akkor takarjuk le és körülbelül 3-5 órára pihentessük hűvös helyen, hogy jól összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakán át is pihentethetjük.
Vegyük el a kiszúró figurákat, lisztet a nyújtáshoz és tepsit. A tepsibe rakjunk sütőpapírt, így könnyebben kitudjuk majd szedni a mézeskalácsokat. 1 kg lisztből körülbelül 150 db süteményt tudunk készíteni. A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagra. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsülnek a sütik. Figyeljünk oda az első adag süti után, ugyanis ilyenkor már eléggé bemelegszik a sütő és hamarabb elkészülnek a mézeskalácsok.
Ha díszíteni is szeretnénk, akkor 2 tojás fehérjét, 20 dkg porcukorral tejföl állagú habbá keverjük, egy kiskanál citromlét is tehetünk bele, így szép fényes lesz a hab. Habzsák segítségével díszítsük fel a mézeskalácsokat.