34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Mentális problémákat és idő előtti leépülést is eredményezhet az alvásprobléma

2015. január 11.
2.0851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A közelmúltban több átfogó vizsgálat is született - többek között például a kaliforniai és a washingtoni egyetemen - az alvásproblémákra koncentrálva, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy lényegesen komolyabb következményekkel is járhat a kevesebb alvás, mint azt gondolnánk.


A kutatók bebizonyították, hogy a hosszabb ideig fennálló alvásgondokkal idő előtti leépülés, mentális problémák, de súlyosabb esetekben akár még Alzheimer-kór is kialakulhat. A vizsgálat eredményei fényt derítettek továbbá arra is, hogy az alvási problémával küzdők esetében kétszer olyan gyakrabban fordul elő gondolkodási vagy koncentrációs zavar, mint azoknál, akik többet és nyugodtan alszanak.

A kísérletek során 15,000 nőt kísértek figyelemmel 14 éven keresztül, és az eredmények kimutatták, hogy azok, akik napi 5 óránál kevesebbet vagy 9 óránál többet aludták, egyaránt rosszabb mentális képességekkel bírtak, mint azok, akik átlagosan hét órát aludtak aktívan egy nap.

A legrosszabb mentális aktivitást azoknál a pácienseknél tapasztalták a kutatók, akiknél elsősorban a kor előrehaladásával drasztikusan lecsökkent az alvásigény napi két óra alá. A tudósok feltételezései szerint az alváshiány és az idő előtti leépülés közötti összefüggéseket a cirkadián ritmikus megváltozása okozza, ami rendkívül negatív hatással van a mentális funkciókra, legyen az gondolkodás, visszaemlékezés vagy általános tudatállapot.

Aki tehát szeretné megőrizni idősebb korában is mentális frissességét, az gondoskodjon a pihentető és kiadós alvásról.
3 hozzászólás

Enci

10 éve, 4 hónapja és 3 napja

meglepett smiley Az igen! Nagyon sokszor van szüksége a szervezetnek az alvásra.

válasz erre

monyó

10 éve, 4 hónapja és 3 napja

Bár menne parancsszóra az alvás...

válasz erre

Zita.Péter

10 éve, 4 hónapja és 3 napja

Ez mind szép és jó csak aki nem tud rendesen aludni, az hogyan tartsa be az ajánlást?

válasz erre