27 °C
erős felhőzet
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Menstruációs forradalom a környezettudatosság jegyében - Interjú a hip-hip underwear márka alapítójával

2020. október 24.
2.5761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Kovács Dóra 2020 januárjában indította el a hip-hip underwear márkáját, ami a kovacsdora ruhamárkából nőtte ki magát. Dóri grafikusból lett ruhatervező, majd személyes szívügyeként kezdett el fehérneműkkel is foglalkozni. Elsősorban a környezetvédelmi szempontok vezérelték a márka megalapításakor. A tervező egy olyan kompromisszumos megoldást keresett, aminek köszönhetően a kényelem, a divat és a fenntarthatóság szent hármasa egyesülni tud egyetlen márkában. A hip-hip underwear megszületéséről és a környezetvédelemmel kapcsolatos egyéni felelősségvállalásról beszélgettünk a tervezővel.


Hogyan jött az ötlet, hogy fehérneműket készíts?

Alapvetően ruhatervezéssel és varrással foglalkoztam már évek óta, így a szakmai tudásom megvolt. Fontos számomra a környezetvédelem és a fenntartható divat, ezért a fehérneműtervezésben is ez vezérelt. A hip-hip underwear megálmodása előtt már ismertem a mosható babapelenkákat, illetve a mosható intim betétekről is hallottam. Ebből gondoltam, hogy hasonló elven meg lehetne csinálni a mosható menstruációs bugyit is, amely az eldobható eszközök alternatívájaként működne. Megkerestem a szükséges textileket, amelyeket az említett mosható termékekhez is alkalmaznak és sok-sok kísérletezgetés után kifejlesztettem a saját menstruációs bugyimat.

Először magamon teszteltem, és a barátnőimnek ajándékoztam párat, hogy próbálják ki ők is. Számukra és számomra is hatalmas megváltás volt az eldobható betétekhez képest. Felszabadító érzés, hogy nem mozdul el, nem ragad hozzám, nincs szaga, nem termelek vele szemetet, csak azt nem értettem, hogy élhettem eddig nélküle.
Az emberek nagy része még mindig nagyon szkeptikus a témában. Szerinted hogyan lehetne elérni, hogy tabuk nélkül közelítsenek egy ilyen változás felé?

Sokan vannak, akik nem ismerik még ezt az alternatívát a menstruáció esetében. Őket szeretném elérni, kicsit felnyitni a szemüket, hogy ilyen is van. Az egyszer használatos eszközöket megváltásnak élte meg az emberiség és vannak, akik úgy látják, hogy a mosható eszközök használata ódivatú. Sajnos az egész menstruációval kapcsolatban van egy olyan kialakult kép, miszerint ez egy tabutéma és inkább ne is beszéljünk róla. Ennek nem szabadna így lennie. Szerencsére ma már a közösségi médiának is köszönhetően, több szó esik a témáról és a fenntarthatóság, a környezetvédelem is egyre fontosabbá válik általa.

Akik már nyitottabbak, vagy hallottak hasonló termékekről, például a mosható betétekről vagy intimkelyhet használnak, ők szinte biztos, hogy tesznek egy próbát a menstruációs bugyikkal is. Nagyon sok visszatérő vásárlóm van, akik először csak kipróbálják egy-egy darabbal, majd vásárolnak még többet, mert a menstruációs bugyiból jobb, ha több darab van otthon. Ráadásul, ha az ember kicsit utánaszámol, rájön, hogy az újrahasználható eszközökkel hosszabb távon anyagilag is jobban jár. Ahogy a menstruáció eltérő intenzitású a különböző napokon, úgy választhatja ki mindenki a számára megfelelő eszközt, amivel jól és biztonságban érezheti magát egész nap.
Hogyan kell elképzelni egy period fehérnemű megtervezését? Milyen anyagokkal dolgozol? Mi garantálja az egész napos komfortérzetet?

Számomra nem csak az a fontos, hogy a menstruációs bugyi kiváltsa az eldobható eszközöket és ezáltal kevesebb hulladékot termeljünk, hanem azt is szem előtt tartom, hogy bőrbarát, lélegző anyagokat használjak. Így nálam csakis természetes anyagok, azon belül is a pamut jöhetett számításba, mint a bugyi legfőbb alkotóeleme. A fehérnemű külső, látható rétege egy közepesen vékony, nyáron is kellemes viseletet biztosító rugalmas pamutanyagból készül.Belül az ülep résznél pedig egy 100% pamut anyagréteg érintkezik a bőrrel. Ez alá van bevarrva a nedvszívó és vízzáró anyag, tulajdonképpen ez az a rész, amely az intimbetét helyét foglalja el.

Természetesen a vízzáró réteget nem lehet pamutból megoldani, ez egy vékony poliuretán réteggel laminált textil, a nedvszívó réteget pedig bambusz anyaggal oldottam meg, amely szintén természetes eredetű. Minden általam használt anyag bőrbarát, OEKO-TEX Standard 100 minősítéssel rendelkező textil, amelyeket európai gyártótól szerzek be. A hip-hip termékeket egy magyar varroda készíti, akik nagy precizitással és odafigyeléssel dolgoznak.
A megfelelő higiénia tekintetében a menstruációs bugyit mennyire kell máshogy kezelni és tisztítani?

A menstruációs bugyi használat után egyszerűen kiöblíthető hideg vízzel, utána pedig moshatjuk a gépben a többi ruhánkkal együtt, 40 fokon. Öblítőszert nem ajánlott használni, mert az anyagok nedvszívó képességét csökkenti, de természetes öblítővel, például mosóparfümmel nyugodtan illatosíthatjuk. Ezen kívül egyéb, speciális lépéseket nem kíván meg egyik darab sem.

Szerinted egy tervezőre milyen felelősség hárul a klímaváltozás megfékezése kapcsán? Mit gondolsz az egyéni felelősségvállalásról és a vásárlói döntésről ebben az esetben?

Már a tervezési folyamatban arra törekszem, hogy a létrehozott produktum használható legyen és praktikus. Nemcsak a fehérneműkkel, de a ruhákkal kapcsolatban is mindig fontos számomra, hogy csakis időtálló darabokat hozzak létre. Az alapanyagokat megbízható forrásból szerzem be és kerülöm a műszálas, poliészter anyagokat.

Magam is használom a menstruációs bugyikat és intimkelyhem is van. És nemcsak azért, hogy példát mutassak, vagy hogy hiteles legyek, hanem mert imádom őket és egyénként is szeretnék inspirálni másokat is a tudatosabb döntés letételére. Mi tervezőként irányt mutathatunk, felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy egy-egy termék előállítása mivel jár, betekintést adhatunk a kulisszák mögé, átláthatóbbak vagyunk, mint a nagyobb márkák.

Minden kis lépés számít és ez esetben pont a sok kis vásárlói döntés az, ami változást hozhat. Szerencsére ma már több alternatíva közül választhatunk, ha éppen valamilyen újrahasználható menstruációs eszközt keresünk. Bármelyik megoldással nagyon sokat tehetünk a környezetünkért apró léptekkel is.
Mennyire kellett újratervezned a hip-hip kapcsán a koronavírus miatt?

Az első hónapban kissé kétségbeestem, mint mindenki más, én sem láttam előre, hogy mennyire fogja ez a helyzet érinteni a márkát, a megélhetésemet. Egy kisvállalkozás esetében már néhány hónapos kiesés is döntő lehet a jövőt illetően. Idővel azt vettem észre, hogy a webshopos rendelések nem szűntek meg, sőt, még egy kis fellendülést is tapasztaltam a kezdeti víruspánik után. Amit egyrészről annak tudok be, hogy a hazai piacon elindult egy felfelé növekedő tendencia a hazai termékek iránt, kezd szélesebb körben is népszerűbb lenni a tudatos vásárlási szokások kialakítása és fenntartható márkaként ez minket különösen érint, ebből a szemszögből vizsgálva is.

Hogyan látod a jövőt, milyen rövid- és hosszútávú tervek vannak készülőben?

A hip-hip nem csupán egy menstruációs bugyi, hanem egy teljes mértékben magyar, fenntartható szemlélettel működő fehérnemű márka. A termékpalettán található normál bugyi és sztreccs pamutból készült leggings is. Menstruációs bugyiból kétféle típusból lehet választani, a hip-hip easy a könnyebb napokra, valamint a hip-hip strong közepesen erős vérzéshez ajánlott. A jövőben szeretnék más színeket is behozni a kínálatba. Egyelőre fekete és testszínű verzióban kaphatóak a menstruációs bugyik, illetve, ha egyre nagyobb igényt tapasztalok új fazonokra, akkor ebbe az irányba is tervezek fejlesztést.

Fotók: Geszten-Kovács Tamara - Art Geszten
1 hozzászólás

kalifa

4 éve, 21 napja

Érdekes. Már olvastam erről a termékről de eddig nem mertem bevállalni. Nem tudom mennyire érezném magamat tisztának a mensi alatt.

válasz erre