20 °C
tiszta égbolt
2024. május 27., hétfő
Hella

Melyek Európa leghíresebb sírkertjei? Mutatjuk!

2023. november 01.
75.7201
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
November 1-jén felkeressük elhunyt szeretteink emlékhelyét, akadnak azonban olyan temetők, amelyek a turistákat is vonzzák. Vagy azért, mert híres emberek nyugszanak ott, vagy olyan gyönyörű környezetben találhatóak, olyan freskókat, márványtömböket őriznek, amelyek nem csak a kíváncsiaknak, de még a kutatóknak is különleges információkkal szolgálhatnak. Mai cikkünkben bemutatjuk Európa legszebb sírkertjeit, melyeket érdemes meglátogatni.


A Csodák terén Olaszországban

Aki Pisaba készül, a ferde torony és a dóm felkeresését biztosan szeretné megvalósítani, azonban a Csodák terén létezik egy kevésbé ismert, de annál érdekesebb dolog! A Camposanto temető a keresztelő kápolna (épp zárva felújítás miatt, tehát még időnk is marad a temetőre) és a dóm között fekszik. A középkori nyughely a Toszkán régió egyik leghíresebbje. A temető tulajdonképpen egy gótikus kerengő, a tér legrégebbi építménye. Eredetileg azért hozták létre, hogy a megtalált etruszk és római márvány szarkofágokat itt helyezzék el.

Mindegyik míves munka, gyönyörű domborművekkel, szinte mesélnek az akkori időkről. Majd a helyi kiválóságok is felismerték az épület szépségét és adottságait, és ők is itt szerettek volna nyugodni. A folyosók padlózata márvány; címerek, feliratok hirdetik, hogy kik nyugszanak itt. Ebben az időszakban Pisa az egyik leggazdagabb város Itáliában, megteheti, hogy a Szentföldről, a Golgota mellől hozat földet hajókkal, és a testek ebben lelnek végső nyugalomra. A szobrok között felismerhetjük Fibonaccit, a híres matematikust, ő is itt nyugszik, és nézegethetjük a falon még épen maradt színes freskókat, melyek mindegyike a halált ábrázolja.

A leghíresebb jelenetek egyike a firenzei pestis járványt mutatja be, és Boccaccio híres Dekamaronjának azt a jelenetét, amikor a fiatalok elhatározzák, hogy a betegség elől elmenekülnek. Sajnos 1944. július 27-én a szövetséges légierő gyújtóbombája felgyújtotta a tetőt, ekkor nagyon sok freskó elpusztult, de még így is maradt látnivaló az utókornak!

Lenyűgöző látvány

Lenyűgöző látvány


Tipp: Keresd a létrát!

Számos címerben látható a létra, s hogy ennek mi a jelentősége? A középkorban ún. lakótornyokat építettek maguknak a leggazdagabbak. Még számos városban lehet őket látni, Firenzében, Volterrában, Luccában, a legtöbbet pedig San Gimignanoban. A középkorban a tornyok védelmet nyújtottak. Legalul bolt nyitottak, a lakótér viszont az első emeleten kezdődött, oda csak kötélen vagy létrán lehetett feljutni. A lakótorony a gazdagság jelképe lett, ha valaki azt mondta, van létrám, az azt jelentette: gazdag vagyok, hiszen ahhoz tartozott lakótorony is. Sokszor a létra a címerekbe is belekerült, az egyik leghíresebb család pedig a nevében is viseli: ők a Scala család.

Őszi séta mauzóleumok között

Budapest egyik legfontosabb temetője a Fiumei úti. Itt nyugszanak a nemzet nagyjai, de Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma is itt található. Ez utóbbi Magyarország legnagyobb síremléke is. A Fiumei úti sírkert (más néven Kerepesi úti temető) a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. A jeles személyek közül elsőként Vörösmarty Mihályt temették itt el, 1855-ben.

A Nemzeti Sírkertet érdemes térképpel felkeresni, a kor leghíresebb szobrászainak alkotása miatt olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban sétálnánk. Az 1867-es kiegyezést követően fordulat állt be a temető történetében, amely a sírkert tényleges nemzeti panteonná válásához vezetett. A szabadságharc áldozatait és a Bach-korszak önkényének vértanúit csak ezt követően lehetett jeltelen sírjaikból kiemelni, és méltó keretek között nyugalomra helyezni. 1874-ben külön parcellát nyitottak azoknak, akik nem kaphattak egyházi temetést, többek között az öngyilkosok és kivégzettek számára.

Fotó: Fiumei úti sírkert Facebook

Fotó: Fiumei úti sírkert Facebook


Tipp: Párizsi mintára

1841-ben Kelet népe c. munkájában már gróf Széchenyi István már felvetette egy "Nemzeti Pantheon" kialakításának szükségességét. A döntés azonban lassan született meg. Később 1871-ben Feszl Frigyes javasolta, hogy a párizsi Pére-Lachaise temető mintájára szűnjön meg a sírkert köztemetői jellege, s csak a nemzet nagyjai, a kimagasló eredményeket elért honfiak és honleányok (illetve családtagjaik) temetkezhessenek ide.

A világ leglátogatottabb temetője

Cimetiére du Pére Lachaise Párizsban tulajdonképpen I. Napóleon francia császárnak köszönhető. Igaz, a helyet XIV. Lajos király "jelölte ki" azzal, hogy gyóntatópapja emlékére itt építtetett egy kápolnát. Akkoriban a temető a városon kívül feküdt, ezért a gazdagabb párizsiak nem nézték jó szemmel, hogy a szegények negyedében nyitotta meg a császár a temetőt. A legelső, akit ide hoztak nyugodni, egy ötéves kislány volt.

A párizsi prefektus azonban kitalálta, hogy híres emberek maradványait is itt helyezi el - hatalmas pompával. Amikor már itt temették újra Moliére-t és a híres meseíró, Jean de La Fontaine-t, majd a középkori híres szerelmes párt: Héloise-t és Abélard-ot - csakhamar érdekes látnivaló is lett a helyből. És nem volt kérdés, hogy a korabeli híres írók és költők is itt nyugodjanak: mint Balzac, Proust, Richard Wright, Oscar Wilde, Gertrude Stein.

Rengeteg híresség nyugszik itt

Rengeteg híresség nyugszik itt


Tipp: Kinek a sírján van mindig friss virág?

Az énekesek közül itt található Maria Callas és Edith Piaf sírja, de számos művészt, Delacroix-t, Ingres-t, Modigliani-t, Corot-ot, Seurat-ot is itt helyezték végső nyugalomra. Sírjukon friss virág fekszik a rajongóktól. Bármely nap felkereshető és ingyenesen látogatható a temető, évente közel egymillió turista él a lehetőséggel. Jelenleg több mint egymillió ember nyugszik itt, de már évek óta nem temetkeznek ide.
3 hozzászólás

zsebibaba

7 hónapja, 1 hete és 1 napja

Őszintén szólva nem tudtam h a fiumei úti sírkert ilyen szép és látványos. meglepett smiley Tavasszal tuti megnézzük!

válasz erre

bettike

7 hónapja, 1 hete és 3 napja

Szépek tudnak lenni, az biztos. És megható is ilyet látni.

válasz erre

Kicsilány06

7 hónapja, 1 hete és 4 napja

Végülis nagyon szép tud lenni egy temető, ha az ízlésesen állít emléket az elhunytaknak.

válasz erre