26 °C
borús égbolt
2024. július 19., péntek
Emília

Megfogni, megérinteni, körbejárni? Mágikus szobrok, melyek szerencsét hoznak az Újévben

2022. december 31.
111.5821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Biztos akarsz lenni benne, hogy a jövő éved szerencsésen indul? Ne csak a szerencsehozó malac legendájába higgy, hanem utazásaid alkalmával is férkőzz Fortuna kegyeibe. Sőt, ha biztosra akarsz menni, mindenképp úgy tervezd az utazásod, hogy legyen benne mágikus erővel bíró szobor, akár itthon, akár külföldön! Ehhez adunk most némi segítséget és bemutatunk néhány mágikus erővel bíró szobrot.


A legrégebbi

Az egyiptomi Karnak templom romjai ma is lenyűgözőek. Az emberiség által épített legnagyobb templomegyüttes harminc fáraó uralkodásának emléke, a gigantikus oszlopcsarnokok megcsodálása után azonban érdemes felkeresni a Szent tó mellett található szkarabeusz szobrot. Könnyű rátalálni, nem a földön áll, hanem egy oszlopon - ráadásul több ember köröz körülötte mindig. Hogy miért? A hiedelem szerint hétszer kell megkerülni az órajárás irányával ellentétesen, és akkor egy kívánság biztosan teljesülni fog. A szobrot ma már megérinteni nem lehet, így óvják a sérülésektől a kopástól, mégis csak több ezer éves.


A legmókásabb

Bréma városát szinte mindannyian ismerjük a "Brémai muzsikusok" című mese miatt. Nem véletlen, hogy a városka főterén szobrot állítottak a szabadságra vágyó állatoknak: a szamár, a kutya, a macska és a kakas egymás hátán állva igazi látványosság lett. A legkönnyebb elérni a szamár lábait, már ez is szerencsét hoz, de aki igazán ügyes, az orrát simogassa meg. Mindkettő kifényesedett a babona miatt, és biztosan szerencsét hoz.


Vizsgaidőszakra ajánlott

Budapesten a Várnegyedben 1937-ben állították fel Hadik András lovas szobrát. A második világháborúban szinten minden épületben jelentős károk keletkeztek a bombázások alatt, de a szobor mindent megúszott. Azóta azt gondolják, hogy csodatévő ereje van, különösen a diákokat tudja támogatni. Épp ezért terjedt el az a babona, hogy az a diák, aki vizsgaidőszakban felmászik rá, majd a ló "legnemesebb" részét megsimogatja, sikeres vizsgát fog tenni! Ha arra járunk, és hitetlenkednénk a szokás erejében, látni fogjuk, hogy igencsak aranynak látszóan csillog az a kényes testrész!


Igaz szerelmet ígérő

Shakespeare klasszikus drámájának köszönhetően a romantikus szerelem kultikus helyévé vált Veronában Júlia háza: a Casa Di Giulietta. Naponta több ezer turista keresi fel a helyet, és látszik, hogy a babonában is sokan hisznek: aki ugyanis megérinti Júlia mellét, biztosan szerelmes lesz. Az eredeti szobrot már kímélni akarták, ez a házban látható, de van egy újabb az épület előtt, a turisták ugyanis nem akartak lemaradni az élet legfontosabb érzéséről, követelték a kebelérintést.

Nincs ihleted? Keresd a tollat!

A Városligetben Vajdahunyad Vára mellett látható Anonymus szobra. Itt az ismeretlen krónikaíró tolla fényesedett ki. Hogy miért? Azt tartják, aki megérinti, és írói válságban szenved, Anonymus segít majd rajta, rögtön tud hosszan és jól írni.


Ne dőlj be neki!

Debrecen városban a hiedelem azt tartja, hogy legkapósabb, legformásabb lány a településen Vas Ica, és még randevúzni is lehet vele! Hogyan? Kicsit messzibb kezdjük a magyarázatot, de szobor is lesz benne és tréfa is. Medgyessy Ferenc debreceni születésű szobrászművész több alkotása díszíti Debrecen leghangulatosabb belvárosi terét. A Déri tér szoborparkjának egyik darabja egy haját igazító nőt ábrázoló aktszobor, amelynek nevét - Debreceni Vénusz - az alkotó Medgyessy Ferenc szobrászművész kollégiumi osztálytársa és jó barátja, Móricz Zsigmond adta.

Az alkotás első változata 1940-ben készült. Mai helyére 1980-ban került a szobrász születésének 100. évfordulója alkalmából. A debreceni ifjak állítólag előszeretettel szerveztek randevút régen a városba érkező tájékozatlan idegennek egy csodás debreceni hölggyel, Vas Icával. Dicsérték annak kemény domborulatait és ledérségét, így nem csoda, hogy sokan kapva kaptak az alkalmon. Vas Ica azonban nem volt más, mint maga a szobor, így a randevúra érkező lelkes fiatalember hoppon maradt, akinek a felsülését a csínytevő fiatalok mindig a közelből figyelték kacagva.
3 hozzászólás

Kicsilány06

1 éve, 7 hónapja és 26 napja

Ha egyszer eljutok Veronába, biztosan megfogom Júlia mellét. mosolygó smiley

válasz erre

Perec

1 éve, 8 hónapja és 3 napja

Brémai muzsikusok haláli! mosolygó smiley

válasz erre

Enci

1 éve, 8 hónapja és 4 napja

A Júlia szobrot ismertem, ott voltunk már.

válasz erre