A rákkutatás esetében az első olyan kutatást végezték el brit tudósok, amelyek nem a betegség szintetikus anyagokkal történő megelőzésére irányultak, hanem arra, hogy különféle ételek kombinációja, valamint a belőlük származó vegyületek miként befolyásolják a bélrendszerben feltűnő rákos vegyületek mennyiségét.
A tesztek során közel 50 elhízott férfit vizsgáltak meg az orvosok, akiken kilencféle diétát teszteltek huzamosabb időtartamig. A kúrák leginkább az elfogyasztott vörös hús mennyiségében, valamint a C-vitamin bevitelt tekintve különböztek egymástól. A kutatók szerint az eredmények tökéletesen prezentálták, hogy a legnagyobb problémákat, így a vastagbélrák kialakulását is a vörös húsok, valamint a nitritek idézik elő a szervezetben.
Nagy probléma a brit szaktekintélyek szerint, hogy a manapság alkalmazott legtöbb diéta előtérbe helyezi a fehérjebevitelt és lecsökkenti a szénhidrátmennyiséget, ami valóban fogyasztó hatású, de emiatt sokkal több húst is elfogyasztanak az emberek. A vörös hús márpedig minden formájában megnöveli azoknak a vegyületeknek az arányát a szervezetben, amelyek összefüggenek a vastagbél- valamint a végbélrák kialakulásával.
Ez részben egyensúlyozható, ha a vörös húsok mellett - vagy inkább helyett - magas C-vitamin tartalmú és élelmi rostokban gazdag ételeket fogyasztunk, így mindenekelőtt például zöldségeket és gyümölcsöket.