Mai receptünk egy szuper sós sütemény, amit húsvétra is el lehet készíteni és ezzel várni a vendégeket. A medvehagyma nagyon jól illik a sajtos pogácsához, ráadásul nem nehéz elkészíteni, még a kezdők is megbirkóznak vele.
Hozzávalók:
350 g Liszt
100 g reszelt sajt + szóráshoz
100 g tejföl
1 db tojás
120 g margarin
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag élesztő
0,5 dl langyos tej
1 csokor medvehagyma
60 g vaj
Elkészítés:
Először felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben és a cukorral. A lisztet elkeverjük a sóval és belemorzsoljuk a vajat. Ehhez adjuk a reszelt sajtot, majd a tejfölt, a tojást és végül a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan összekeverjük, majd becsomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy órára. A medvehagymát apróra vágjuk és elkeverjük a 60 g vajjal, így könnyebb lesz a tésztába dolgozni.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a medvehagymás vajjal és elkezdjük hajtogatni. Először a tészta két szélét behatjuk, majd alulról és felülről is hajtunk rajta. Ezt 2-3 alkalommal végezzük el. Hajtogatások után 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk. Megkenjük egy felvert tojással a pogácsákat és megszórjuk még sajttal. Végül előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.