Hozzávalók:
4 alma
4 evőkanál mazsola
4 evőkanál rum
3 dkg vaj
3 evőkanál zabpehely
pár szem mandula
5 evőkanál kristálycukor
vajdarabkák
Elkészítés:
A mazsolákat áztassuk be a rumba körülbelül két órára, hogy jól megszívják magukat. Az almák tetejét levágjuk, majd kivágjuk belőlük a magházat. Az alma aljáról akkora darabot vágjunk le, hogy ne legyen lyukas alul, de megálljon a sütőben.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és megpirítjuk rajta a zabpelyhet, a mandulát és a cukrot. Akkor jó, ha már a cukor karamellizálódik. Ha kész, akkor vegyük le a tűzről és keverjük bele a mazsolát. Egy tepsit kenjünk ki vajjal majd helyezzük bele az almákat. Töltsük meg őket a töltelékkel és tegyük rájuk az almák tetejét.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tehetünk még hozzá fahéjat is, így még pikánsabb lesz a desszert.