Hozzávalók:
600 g darált marhahús
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál zellerszár
2 db csillagánizs
2 ág friss kakukkfű
50 g paradicsompüré
100 ml vörösbor
200 ml paradicsom sűrítmény
200 ml alaplé
friss bazsalikom
40 g vaj
40 g liszt
700 ml tej
150 g reszelt cheddar sajt
200 g reszelt trappista sajt
500 g rövid makaróni tészta
Elkészítés:
A húst kevés olajon egy nagyobb edényben fehéredésig pirítunk, majd megszórjuk sóval és borssal. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, zellert, répát, csillagánizst és a kakukkfüvet. 5 percig főzzük az egészet, majd hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, a pürét, a bort és az alaplevet. Alacsony fokozaton körülbelül egy órán keresztül főzzük, néha kavargassuk meg. Végül a friss bazsalikomot is szórjuk bele.
Közben elkészítjük a tésztát is. Ehhez a tésztát a szokásos módon készítsük el. Egy másik edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Ezt követően öntsük hozzá folyamatos kevergetés mellett a tejet és főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ezt követően szórjuk bele a sajtokat és keverjük el az egészet. A kifőtt tésztát akkor keverjük bele, ha a sajtok már elolvadtak.
Egy hőálló tál aljába öntsük bele a ragut, mehet rá a tészta és egy kicsit keverjük át. Előmelegített sütőben 160-180 fokon 20-25 percig süssük az egészet.