A lisztérzékenység világszerte több millió embert érint, és egy olyan allergiás reakciókat kiváltó problémáról van szó, amelynek során leginkább a kenyér fő összetevőire és a gabonafélékre reagál negatívan a szervezet. Lisztérzékenység során a betegek semmiféle gluténtartalmú élelmiszert nem fogyaszthatnak. A problémától Magyarországon a lakosság 1-2 százaléka szenved, ám a betegséggel csak nagyon kevesen fordulnak orvoshoz.
Az újonnan kikísérletezett vakcinának köszönhetően teljes egészében újraprogramozásra kerül az immunrendszer, pontosabban a szisztéma azon része, amely korábban allergiás reakcióval válaszolt a glutén megjelenésére a szervezetben. Az oltóanyag természetes és nagyon apró fehérjerészecskéket tartalmaz, amelyek a védekezési mechanizmusért felelősek, de miniatűr méretükből kifolyólag nem kényszerítik reakcióra az immunrendszert, így akár már egy dózis után hozzászokik a glutén jelenlétéhez, de egy teljes kúra során biztosan. Az oltóanyag forgalomba kerüléséhez még számtalan további vizsgálat szükségeltetik, de 3-4 éven belül piacra kerülhet a vakcina.