Mivel elkezdődött az iskola, ezért érdemes néha finom péksüteményt készíteni, amit a gyerekek is magukkal tudnak vinni az iskolába tízóraira vagy éppen uzsonnára. A málnás babka egy nagyon finom és könnyen elkészíthető sütemény.
Hozzávalók:
400 g liszt
2,5 dl tej
60 g cukor
50 g vaj
25 g élesztő
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
100 g málnalekvár
ízlés szerint liofilizált málna
1 db tojás kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, egy evőkanál cukorral futtassuk fel, közben mérjük ki a hozzávalókat. A lisztet egy tálba tesszük, majd mehet bele az összes hozzávaló, a felfuttatott élesztővel együtt. Egy rugalmas tésztát gyúrjunk belőle, majd amikor már elválik az edény falától, letakarjuk és hagyjuk kelni egy órát.
Ezt követően enyhén lisztes felületen kinyútjuk a tésztát és megkenjük a lekvárral. Ilyenkor is érdemes megszórni egy kis liofilizált málnával a lekvárt. Hosszában feltekerjük a tésztát, majd kettévágjuk és összefonjuk a csíkokat. Egy kenyérformába tesszük a babkát és hagyjuk újabb fél órát kelni. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk málnával.
Végül a sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük a babkát.