10 °C
enyhe eső
2024. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Mákos és diós bejgli

2013. december 23.
5.9481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ha a Karácsonyra gondolunk, akkor az első ami eszünkbe jut az ajándékokat követően az nem más, mint a Bejgli, ugyanis ez a sütemény egy hamisítatlan, magyar finomság, melyből diósat és mákosat kell enni. A hiedelem szerint mákosat azért kell enni, hogy bőséget hozzon a házhoz, míg a diós megvéd a rontások ellen.


Hozzávalók:

Két rúd tésztához:
400 g liszt
200 g vaj
80 g porcukor
1 dl tej
15 g élesztő
1 tojás
1 csipet só
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

A diótöltelékhez:
200 g cukor
2 dl tej
400 g darált dió
2 citrom
2 késhegynyi őrölt fahéj
40 g mazsola (elhagyható)

A máktöltelékhez:
160 g cukor
2 dl tej
240 g darált mák
2 citrom
60 g vaj
2 késhegynyi őrölt fahéj
40 g mazsola (elhagyható)

Először elmorzsoljuk a lisztet, a vajat és a cukrot egy nagyobb edényben. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, és dolgozzuk össze a tésztát. Ezután verjük fel a tojást egy csipet sóval, és keverjük a tésztához. Gyúrjuk össze a tésztát, hogy sima legyen, majd fedjük le és meleg helyre tegyük, ahol egy órát pihentessük.

Addig készítsük el a töltelékeket. A cukrot a tejben szirupsűrűségűvé főzzük, majd ráöntjük a darált dióra, és óvatosan összekeverjük. A citromok héját belereszeljük a dióba, majd a fahéjat és a mazsolát is beledobjuk. Összedolgozzuk az egészet, megvárjuk míg kihűl.

A mákosnál szintén először a cukrot a tejjel összefőzzük, majd ráöntjük a darált mákra, a reszelt citromhéjat is szórjuk bele. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverjük bele, majd néhány perc kavargatás után félrerakjuk a máktölteléket és hagyjuk ezt is kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát osszuk el két egyforma részre, nyújtsuk ki őket fél centi vékonyra, 30x35 centis téglalappá. Megkenjünk a töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük a tésztát egy konyharuha segítségével, megkenjük a tojássárgájával, majd a bejglit egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és körülbelül fél óráig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz. Ha a sütőből kivettük, akkor hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
7 hozzászólás

dgabriella

11 éve, 3 hónapja

Nagy kedvence a családnak, megvan az évekóta be vált recept ami még édesanyám receptje. Nem túl sokban különbözik ettől a recepttől.

válasz erre

bea74

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

Kedvenc sütim mosolygó smiley

válasz erre

moni1294

11 éve, 7 hónapja és 25 napja

Megcsináltam, köszönöm a receptet! De kicsit nekem széttört...szomorú smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 7 hónapja és 26 napja

én csak a diósat eszem meg, de még soha nem készítettem mosolygó smiley lehet jövőre fogok, nem tűnik nagyon bonyolultnak

válasz erre

Minoni

11 éve, 7 hónapja és 26 napja

Süti nálunk nem lesz. De a receptet elteszem!mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 7 hónapja és 26 napja

Nálunk lesz holnap de már most ennék! Imádom mind a kettőt! :-)

válasz erre

becky

11 éve, 7 hónapja és 26 napja

Dióst nagyon szeretem, de én nem sütök otthon. Soha nem sikerül!röhögő smiley

válasz erre