Hozzávalók:
Két rúd tésztához:
400 g liszt
200 g vaj
80 g porcukor
1 dl tej
15 g élesztő
1 tojás
1 csipet só
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez
A diótöltelékhez:
200 g cukor
2 dl tej
400 g darált dió
2 citrom
2 késhegynyi őrölt fahéj
40 g mazsola (elhagyható)
A máktöltelékhez:
160 g cukor
2 dl tej
240 g darált mák
2 citrom
60 g vaj
2 késhegynyi őrölt fahéj
40 g mazsola (elhagyható)
Először elmorzsoljuk a lisztet, a vajat és a cukrot egy nagyobb edényben. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, és dolgozzuk össze a tésztát. Ezután verjük fel a tojást egy csipet sóval, és keverjük a tésztához. Gyúrjuk össze a tésztát, hogy sima legyen, majd fedjük le és meleg helyre tegyük, ahol egy órát pihentessük.
Addig készítsük el a töltelékeket. A cukrot a tejben szirupsűrűségűvé főzzük, majd ráöntjük a darált dióra, és óvatosan összekeverjük. A citromok héját belereszeljük a dióba, majd a fahéjat és a mazsolát is beledobjuk. Összedolgozzuk az egészet, megvárjuk míg kihűl.
A mákosnál szintén először a cukrot a tejjel összefőzzük, majd ráöntjük a darált mákra, a reszelt citromhéjat is szórjuk bele. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverjük bele, majd néhány perc kavargatás után félrerakjuk a máktölteléket és hagyjuk ezt is kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát osszuk el két egyforma részre, nyújtsuk ki őket fél centi vékonyra, 30x35 centis téglalappá. Megkenjünk a töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük a tésztát egy konyharuha segítségével, megkenjük a tojássárgájával, majd a bejglit egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és körülbelül fél óráig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz. Ha a sütőből kivettük, akkor hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.