Hozzávalók:
200 g porcukor
200 g mandulaliszt
75 g tojásfehérje
200 g kristálycukor
65 ml víz
75 g tojásfehérje
ételfesték
Töltelékhez:
lekvár
csoki krém
citromos krém
Elkészítés:
Mielőtt nekiállunk a desszert elkészítéséhez egy fontos konyhai eszközt szerezzünk be, mégpedig egy hőfokmérőt, ugyanis a cukorszirup elkészítésénél fontos lesz a hőmérséklet.
Első lépésként a porcukrot, a mandulalisztet és az első adag tojásfehérjét egy tálba tesszük és a kezünkkel összedolgozzuk, hogy egy marcipán szerű masszát kapjunk. Ezt követően készítsük el a cukorszirupot. Ehhez a vizet és a kristálycukrot egy lábosban elkezdjük felmelegíteni az összetevőket, közepes lángon. Pontosan 121 fokig főzzük.
Miközben fő a cukorszirup, addig a másik adag tojásfehérjét kemény habbá verjük. Amikor a szirup elérte a megfelelő hőfokot, elkezdjük a tojásfehérjehabhoz hozzáadni, miközben folyamatosan tovább habosítjuk a habverővel. Közben egy kevés ételszínezéket adunk a habhoz. Addig keverjük folyamatosan a habot, amíg nem hűl ki.
Egy keverőkanál segítségével óvatosan, darabonként adjuk a tojáshabot a marcipános masszához. Szép sima masszává dolgozzuk a keveréket. A habot nem kell félteni, nem baj ha összeesik. Ezt követően egy sima csöves nyomózsákba teszünk a masszából, majd egy fél órát pihentetjük benne. Egy szilikonos sütőpapírra 2-3 cm távolságban, kis köröket nyomunk ki. A sütőlemezt néhányszor csapkodjuk az asztalhoz, hogy elterüljenek a körök.
Ismét jön egy pihentetés, körülbelül 40-50 percig, majd 130 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a macaronokat, majd ízlés szerint megtöltjük őket. Lehetőség szerint fél napra tegyük a hűtőbe a macaronokat, egy légmentesen lezárt dobozba.