7 °C
tiszta égbolt
2024. április 17., szerda
Rudolf

Liszt nélkül, de hogyan? Alternatívák a fehér lisztre!

2020. május 31.
10.8671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ha az ember le akarja adni felesleges kilóit, akkor a legtöbb helyen azt olvashatja, hogy a rendszeres testmozgás mellett alaposan módosítania kell az életmódját, azon belül is főként az étrendjét. Ebben a tekintetben fontos a sok folyadék, a kevés zsír és szénhidrát bevitele, valamint a rostok, illetve a fehérjék fogyasztásának növelése. Kritikus pont mindezeken felül a fehér liszt elhagyása, amit könnyű lehet mondani, de kifejezetten nehéz betartani, hiszen a főként a magyar lakosság körében a fehér kenyér olyan megszokott, hogy sokan még a levest is azzal fogyasztják.Liszt nélkül, de hogyan? Alternatívák a fehér lisztre! - 2. kép

Az átállás nem könnyű

A lisztről való lemondás nem egyszerű, ez tény. Azonban közel sem neveznénk lehetetlen feladatnak, az egész csak hozzáállás kérdése. Még azt sem mondanánk, hogy pénztárcafüggő, hiszen az is egy megoldás, ha semmiféle kenyérszerűséget nem eszünk. Mindenki megszokta például, hogy a főzelékhez vagy az olajos halhoz kenyeret eszik - csak két egyszerű példát kiemelve a sok közül -, holott ezek az ételek önmagukban, kenyér nélkül is kitűnőek, táplálóak és biztosan nem fekszik meg a gyomrunkat, hiába mondott gyerekkorunkban mást a nagymama, aki ha kellett, ha nem, tuszkolta belénk a kenyeret.

A legnagyobb érdekesség, hogy a fehér kenyérre, vagy a fehér lisztből készült ételekre egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Nem olyan tápanyagról van szó, mint a vitaminok vagy az ásványi anyagok, a fehér liszt teljességgel nélkülözhető a mindennapjainkból. Sőt mi több, rengeteg ennél sokkal magasabb minőséget képviselő rostanyagot vihetünk be a szervezetünkbe, de ha netán mi olyan családból származunk, ahol szendviccsel indul és záródik a nap, de még napközben is szeretünk ilyesmiket enni, akkor érdemes alternatívákat keresni a fehér lisztre, merthogy szerencsére lesz, méghozzá nem is kevés.

Ezekkel kezdjük az átállást

Vannak olyan lisztpótlékok, melyekkel a gyakorlat szerint sokkal egyszerűbb lesz sokaknak az átállás. Érdemes erre odafigyelni, mert ha kapásból belefutunk valamilyen maglisztes dologba, nem kizárt, hogy egy életre elmegy a kedvünk attól, hogy a fehér lisztet kivegyük az étrendünkből. Márpedig érdemes, és az átálláshoz a legjobb az, ha elsőként teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztből készült kenyerekkel és péksüteményekkel próbálkozunk, de olyan szénhidrát-csökkentett termékek is jók lehetnek, melyek Graham- vagy tönkölybúza lisztből állnak. Ezek lassabban felszívódó szénhidrátok, szóval ne lepődjünk meg: sokkal jobban eltelítenek majd, mint a fehér kenyér!

Liszt nélkül, de hogyan? Alternatívák a fehér lisztre! - 3. kép

Később persze kísérletezzünk is

Merthogy kísérletezni jó, másrészről pedig elképesztő mennyiségű lisztváltozat létezik, amiből kenyér és más egyéb péksütemény készíthető. Ide sorolhatók gyűjtőnév alatt a maglisztek, így a lenmagliszt, a kókuszliszt, a gesztenyeliszt, a mandulaliszt vagy a szezámmagliszt egészen pikáns pékárukat eredményezhetnek majd, de személyes kedvencünk a tökmagliszt, ami jól meg tudja színezni a tésztát, de cserébe olyan egyedi ízvilágot kínál, hogy arra nincsenek szavak. Ezeknek a lisztféléknek a legnagyobb előnyük, hogy könnyebben emészthetők, kevesebb kalóriát tartalmaznak, mégis tovább adnak energiát a szervezetünknek, szóval érdemes kísérletezni velük, hátha valamelyik jobban bejön, mint a fehér lisztből készült finomságok.
1 hozzászólás

csillucs

4 éve, 2 hónapja és 8 napja

Főleg graham és TK-s liszteket szoktam használni pékárukhoz. Amúgy nem nagyon használok lisztet.

válasz erre